Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Március 04. 10:45, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Volt, aki felismerte nagyszülei egykori házát

Volt, aki felismerte nagyszülei egykori házát

Barangolás a 60-as, 70-es évek Vásárhelyének utcáin

Hódmezővásárhely hatvan évvel ezelőtti utcáin barangolhattak szombaton a Tornyai János Múzeum tárlatvezetésére érkezett látogatók a közgyűjtemény a hónap végéig látható, Lebontva, átalakítva, megőrizve – vásárhelyi épülettörténetek című kiállításának tablói között.

A délelőtt „idegenvezetője” Bernátsky Berenc, a közgyűjtemény muzeológusa, a tárlat rendezője volt, aki a közgyűjtemény helytörténeti fotótárából állította össze a kiállítást.

A falakra került fényképek három alkotója közül csak Szücs Ferenc neve maradt fent. A képek egy részt negatívként őrzi a múzeum, míg a másik részük papírképként szerepel a gyűjteményben. A három hagyaték egyike a Népkert és környékén készült a hatvanas évek közepén, a másik a Csúcs városrész hatvanas és hetvenes évek fordulóján volt állapotát dokumentálja, míg Szücs Ferenc a város teljes területén készített képeket magánházakról.

A fényképeken személyek nem szerepelnek, s forgalom sem látható, akkoriban a városban mindössze néhány száz gépkocsi és néhány ezer motorkerékpár közlekedett, míg a tizenötezer háztartásban ugyanennyi kerékpár volt megtalálható.

A vásárhelyiek szeretik a várost megörökítő régi fényképeket, s az egy hónapja nyílt kiállítás látogatói nem egyszer a fotókon szereplő épületekkel kapcsolatos információkkal egészítették ki a múzeum adattárát. Előfordult olyan is, hogy valaki nagy örömmel fedezte fel a képek között nagyszüleinek azóta lebontott házát – mondta el a muzeológus, hozzátéve, hogy a megörökített időszakban a város ingatlanainak nagy hányada vályogház volt, amelyek közül számos még 1900 előtt épült, s így ezeket a lebontás előtti utolsó pillanatban kapták lencsevégre a fotósok.

A tárlatvezetésen szó esett arról a fényképről, amely a mai buszállomás helyén állt, a református Újtemplomhoz vezető sikátor-hangulatú kis utcát ábrázolja, s különleges az fotó, amely a város egyik legrégebbi épületéről, a Népkertben – az egykori Erzsébet-ligetben – álló, 1870-ben épült kertészlakról készült, amelyet ma már az érdeklődő tekintetek elől a köré épült vendéglátóhely szinte teljesen elrejti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.