Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2018. November 12. 14:12, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban

Márton-napi vigasság címmel rendezett családi programot a Kopáncsi Tanyamúzeumban a Tornyai János Múzeum és a Bessenyei Ferenc Művelődési központ.

A program keretében a kiállítóhely új, a gabonatermesztést bemutató egységét is átadták a látogatóknak.

A Márton-naphoz kapcsolódó népszokásokat Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója elevenítette fel, közöttük azt a tapasztalatot, amely szerint, ha Márton napján nincs hideg, akkor kemény télre számíthatunk. A néprajzkutató bemutatta az eredeti funkciójában gazdálkodási központként működött tanyamúzeum kiállításának legújabb, a gabonatermesztést bemutató egységét. A pályázati forrásból megvalósult kiállításrészen nemcsak a terményeket ismerhetik meg a látogatók, de a termesztési módszerekről és eszközökről, valamint a feldolgozásról is kapnak ismereteket.

A Besenyei Ferenc Művelődési Központ gyermek néptánccsoportjai, a Ficánka, a Csillagocska és a Csicsergők Tápainé Mariann és Majoros Gabriella vezetésével mutatták be koreográfiáikat a tanyamúzeum udvarán, míg Márton püspök legendáját Selmeczi Tóth Andrea előadásában ismerték meg a gyerekek, akik a kézművesfoglalkozáson lámpást és liba-alakokat készíthettek, amelyhez modellt a tanyamúzeum udvarának alkalmi libaóljában lévő szárnyasok álltak.

A program résztvevői a Márton-nap gasztronómiájából is ízelítőt kaptak, megkóstolhatták a ludas kását és a libapecsenyét, de részt vehettek a gyermektáncházban, s hallgathatták Tószegi Ferenc és barátaink tangóharmonikán és tárogatón előadott népdalműsorát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás