Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Május 26. 11:13, péntek | Helyi
Forrás: Szöveg: Jánosi Eszter hadnagy Fotó: Búz Csaba hadnagy

Vasúti szállítás Németországba

Vasúti szállítás Németországba

Vagonírozáson vettek részt a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár katonái, amelyhez a hódmezővásárhelyi vasúti rakodót használták.

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár kijelölt alegysége május végtől kezdve a közel egy hónapos „Combined Resolve VIII” nemzetközi gyakorlaton vesz részt.

Az erre való felkészülés utolsó ütemeként május közepén vasúti módszertani foglalkozáson vettek részt a katonák, ahol a katonák megismerték a vasúti kocsik előkészítését, a kocsikra való felállást, a harc- és gépjárművek irányítását, illetve a technikai eszközök rögzítését.

A tényleges vasúti berakodás során több katonai szervezet együttműködésére volt szükség. A Magyar Honvédség Katonai Közlekedési Központ (továbbiakban MH KKK) szakemberei segítették a vásárhelyi katonák feladatát. Az MH KKK „VKP” (vasútállomás katonai parancsnokság) tisztjének felelőssége a berakodás szabályszerűségének ellenőrzése, a honi és külföldi vasúttársaságokkal való kapcsolatfenntartás és a határátlépések adminisztrációja.

Az alegység kombinált menettel, közúton és vasúton csoportosítja át haditechnikai eszközeit Németországba, a hohenfelsi bázis területére. Vasúton szállítják át a katonák a feladatukhoz szükséges harc- és gépjárműveket, személyautókat, mentőautókat, illetve konténereket. A közel fél kilométer hosszú és több mint 1100 tonna össztömegű szerelvény Ausztrián keresztül jut el végső állomására, a nemzetközi gyakorlat helyszínére.

A többnemzeti gyakorlaton a magyar zászlóalj amerikai vezetés mellett albán és román katonákkal dolgozik együtt. A kiképzés szempontjából fontos gyakorlat során MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) rendszer segítségével gyakorolják a résztvevők a találkozó harc, a támadás és a védelem formáit.

A gyakorlat valóságos környezetben zajlik és az egyik, tizenkét napon át folyamatosan tartó részében a valóságot megközelítő harci helyzetekre is sor kerül majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma