Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2022. December 06. 14:50, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Vasárnap lép életbe a MÁV-START és a Volánbusz új menetrendje

Vasárnap lép életbe a MÁV-START és a Volánbusz új menetrendje

Az új menetrend decemberi életbe lépése után is változatlanul közlekednek az autóbuszjáratok Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében

A MÁV-Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje december 11-én, vasárnap lép hatályba. A menetrendváltás előtt egy hónappal közzétette a közlekedési társaság az új menetrendeket, azonban időközben az újonnan alakult Építési és Közlekedési Minisztérium vette át az állami közösségi közlekedés, így a vállalatcsoport feletti tulajdonosi jogkörgyakorlást is. A megrendelő minisztérium a vállalatcsoport vezetőivel egyeztetett, mely során a menetrendváltásról is fontos döntések születtek. A MÁV-START menetrendje a korábban meghirdetett szerint lép életbe, azonban a minisztérium a MÁV-Volán-csoporttal közösen folyamatosan felülvizsgálja, hogy a gazdaságfejlesztési célokhoz és a társadalmi igényekhez igazítsák a vonatok közlekedését. A Volánbusznál az előzetesen meghirdetett változások nem lépnek érvénybe Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségében. A régió érintett településeiről beérkezett utasjelzések, lakossági észrevételek felülvizsgálatának eredményeként az autóbuszközlekedés rendje változatlan marad.

Az előzetes számítások alapján az idén akár a 131 milliót is elérheti a MÁV-START járatain utazók száma, ebből 43 millióan a budapesti elővárosban, 22 millióan a regionális vonalon választották a vasutat. A járványhelyzet okozta 20-30 százalékos visszaesést követően az utasszámok már közelítenek a 2019-es adatakhoz, a távolsági forgalomban utazók száma már meg is haladja a két évvel ezelőtti szintet. A Volánbusz pedig 530 milliós utasszámot vár az idei évre.

A jövő évben akár 700 millió utas közösségi közlekedéséről kell gondoskodni, ezért az új menetrend a korábbiaknál is utasközpontúbb szemléletet hordoz, és kihasználja a legújabb fejlesztéseket, valamint a MÁV-Volán-csoport integrációjának előnyeit. A közösségi közlekedés versenyképességének egyéni közlekedéssel szembeni javítása érdekében az utazási szokásokhoz még jobban igazodó, összehangolt vasúti és buszos menetrendek teszik vonzóbbá, szerethetőbbé a vonattal, busszal utazást.

A menetrendváltáskor a MÁV-START menetrendje a korábban meghirdetett szerint lép életbe, amelyről az utasok a www.mav.hu/ujmenetrend weboldalon már az elmúlt egy hónapban tájékozódhattak. Az Építési és Közlekedési Minisztérium a gazdaságfejlesztési irányokhoz, beruházásokhoz és a társadalmi igényekhez igazítja a vonatok közlekedését, ezért a menetrendet fokozatosan felülvizsgálja.

A Volánbusz a megrendelő Építési és Közlekedési Minisztérium elvárásához igazodva arra törekszik, hogy lehetőség szerint a minden érintett számára legkedvezőbb megoldásokat dolgozza ki. Az utasok és megrendelők visszajelzése nagyon fontos a társaság számára, ezért minden esetben megvizsgálja a menetrendekkel vagy a menetrendi módosításokkal kapcsolatos észrevételeket.

A folyamat eredményeként a Gödöllő, Aszód, Bag és Tura térségébe meghirdetett menetrendi változások nem lépnek életbe december 11-től. Az érintett vonalakon a menetrend nem változik, a járatok a jelenlegi menetrendnek megfelelően közlekednek a továbbiakban is.

További változás az előzetesen meghirdetettekkel ellentétben, hogy az Etyek és Biatorbágy vasútállomás között meghirdetett új 766-os autóbuszok nem indulnak el december 11-től, az új járatok forgalomba állítására később kerül sor.

Az új vasúti menetrendről részletes tálékoztatás már elérhető a www.mav.hu/ujmenetrend oldalon, a MÁV honlapján pediga Belföldi utazás/menetrendek/közforgalmú menetrendek menüpontból. A vasúttársaság vonalankénti menetrendje kereshető az ELVIRÁ-ban és a MÁV applikációban (december 11-i vagy azutáni utazási napot kiválasztva).

A Volánbusz részletes menetrendje a busztársaság honlapján böngészhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.