Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Október 21. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Vasárnap hajnali háromkor egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel visszaáll a normál, más néven a téli időszámítás, amely március 29-éig tart.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kedden közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nyári időszámításnak köszönhetően becslésük szerint évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása - 120 gigawattóra - takarítható meg. Hozzátették: Magyarország 1980 óta csaknem 4000 gigawattóra villamos energiát takarított meg így.
A közleményben kifejtették: az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka - reggel 7 és este 10 óra között - jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraállításkor jelentősen csökken az ország villamosenergia-rendszerének esti terhelése, hiszen később sötétedik, később is kell felkapcsolni a világítást. Hozzátették: az órák október végi visszaállítását követően hamarabb sötétedik ugyan, de ez - összevetve azzal az időponttal, amikor az emberek jellemzően hazaérnek - nem okoz többletfogyasztást.
A Mavir szakembereinek becslése szerint az ország villamosenergia-fogyasztása a nyári időszak alatt naponta 1,5-3 százalékkal, vagyis 2-4 ezer megawattórával alacsonyabb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.