Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Október 17. 15:09, hétfő | Helyi
Forrás: Partiszkon Társadalomkutató Egyesület Fehér Attila, egyesületi elnök

Van kiút a szegénységből

Van kiút a szegénységből

Az ENSZ Közgyűlése 1992-ben nyilvánította október 17-ét a Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjává.

Felhívva a tagállamok figyelmét arra, hogy legalább ezt a napot szenteljék a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos tevékenységeknek.

Fehér Attila, a Partiszkon Társadalomkutató Egyesület elnöke szerint a rendszerváltás óta eltelt negyedszázad nem váltotta be a magyar társadalom ’89-es várakozásait. Hazánkban különösen aktuális a szegénység problémaköre, ugyanis az ország hét régiója közül négy az Unió legszegényebbjei között van. 2016-ban a KSH adatai szerint a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka él szegénységben, közülük 130 ezer gyermek nélkülözik, és 50 ezer rendszeresen éhezik.

Az egyesület elnöke szerint a szociális ellátórendszer, az egészségügy, az oktatás helyzetének lassan tarthatatlanná válása és a foglalkoztatottak helyzetét jelentősen rontó új munkatörvénykönyv kiszolgáltatta a munkavállalókat a multinacionális érdekeknek. A szabadkereskedelmi egyezmények, mint az elfogadásra váró CETA és TTIP, a folyamatok betetőzését jelenti, rászabadítva a magyar társadalomra a globalizáció hátrányos következményeit.

Elmaradt a polgárosodás révén várt felemelkedés, mondja Fehér Attila társadalomkutató. Sokaknak a lecsúszás élménye, vagy az attól való rettegés érzése egyszerre tette hiteltelenné az országot negyedszázada vezető politikai erőket és rendítette meg a demokratikus rendszerbe vetett hitet.

Mi lehet a megoldás, azaz merre lelhető meg a szegénységből való kiút?! A szegénységből való kilábalás csakis teljes társadalmi összefogás keretében lehetséges, ahol a civilek meghatározó szerepet játszhatnak, felhasználva a működésük során szerzett széleskörű tapasztalataikat, ezzel segítve az állam és a mindenkori kormányzat szegénység felszámolására irányuló törekvéseit.

Fogjunk össze, de ne csak ezen az egy napon, hanem az év minden napján!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.