Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 05. 10:53, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Utolsó csatlós, vagy kényszerű szövetséges?

Utolsó csatlós, vagy kényszerű szövetséges?

Könyvsorozat a Horthy-korszak külpolitikájáról

Gulyás László történészprofesszornak a Horthy-korszak külpolitikájáról szóló sorozata ötödik kötetét mutatták be a napokban a szegedi egyetem Klebelsberg Könyvtárban, ahol Miklós Péter múzeumigazgató beszélgetett a szerzővel.



Gulyás László történésznek, a Szegedi Tudományegyetem professzorának a Horthy-korszak külpolitikájáról szóló sorozata ötödik kötetét mutatták be a napokban a szegedi egyetem Klebelsberg Könyvtárban. Az Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek című sorozat keretében megrendezett eseményen Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója beszélgetett a szerzővel.



Gulyás professzor a bemutatón kifejtette: a két világháború közötti magyar diplomácia történetének megírásakor többek között arra a kérdésre kereste a választ, hogy Magyarország csakugyan a hitleri Németország „utolsó csatlósa” volt – ahogy a szocializmus kori történetírás állította –, vagy hogy tettek-e kísérletet a korabeli kormányok, hogy enyhítsenek a náci Harmadik Birodalom szövetségének kényszerűségén. Miközben ez utóbbi tételt számos korabeli forrás és visszaemlékezés alapján igazoltnak látja a szerző, hangsúlyozza műveiben, hogy ideje szakítani a marxista szemléletű megközelítések alapján a Horthy-korszakról alkotott képpel, s helyette a történeti források alapján szükséges objektív módon vizsgálni és megítélni azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni