Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. December 21. 22:14, szerda | Helyi
Forrás: Kép és szöveg: Búz Csaba hadnagy

Ünnepi hangverseny Hódmezővásárhelyen

Ünnepi hangverseny Hódmezővásárhelyen

Karácsonyi hangulatot teremtett az ünnep előtt néhány nappal az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara.

A hangversenyen a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanáraiból és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekarából alakított koncertfúvós zenekar lépett fel.

A hagyományos év végi koncert Almási István, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármesterének köszöntőjével kezdődött. „Immár mind a négy gyertya ég az adventi koszorún, a várakozás hamarosan befejeződik. A mai ünnepi koncerten természetszerűen elgondolkozunk azon, hogy melyek azok az értékek, amelyek idáig elkísértek bennünket. A zene kifejezi érzelmeinket, elvarázsol, szórakoztat és elgondolkodtat. A koncert átszellemült hangulata kísérje Önöket karácsony elkövetkező időszakában.” – mondta a polgármester.

Ezt követően Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a koncertet megnyitó beszédében kiemelte: „Ezzel a mai a koncerttel mi szeretnénk megköszönni, hogy támogatják a Magyar Honvédséget. Az Önök támogatása nélkül katonáink nem lehetnének olyan sikeresek itthon és külföldön egyaránt. Hódmezővásárhely egy bástya az ország védelmében.”

A színpadon elhelyezett üres széken lévő sapkára irányítva a figyelmet a dandár parancsnoka elmondta: „Miközben hallgatjuk a zenét, lelkünket felemeljük a közelgő karácsony és újév ünneplésére. Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik ma nem lehetnek itt, mert ameddig mi itt ülünk és a karácsonyt ünnepeljük, addig ők szolgálják a hazát. Katonák rendőrök a déli határ mentén, katonák valahol Irakban, Afganisztánban, Koszovóban, vagy éppen Afrikában.”
A köszöntők után Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekaré volt a főszerep. A színes zenei repertoárt átölelő ünnepi műsorban szerepet kapott Oscar Peterson: Hymn to Freedom című műve is. A zene alatt a közönség a kivetített fotókon keresztül láthatta a határon szolgáló katonák mindennapjait és áldozatos munkáját.

A koncert a szokásokhoz híven a zeneszerető hallgatóság számára is jól ismert karácsonyi dallamok is felcsendültek, amelyek közös eléneklésében a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola, a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai segítették a közönséget.

Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke a hangversenyt záró ünnepi áldásában megköszönte a zenekar és az énekkar minden tagjának, hogy segítettek ráhangolódni az igazi, felülről jövő ajándék befogadására.
A hangverseny Bárdos Lajos „Az Istené az áldás” című egyházzenei kánonjával zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni