Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Szeptember 06. 15:06, szerda | Helyi
Forrás: Tossenberger Adél PR manager Budapesti Fesztiválzenekar

Újra ingyen hallhatjuk a világ egyik legjobb zenekarát

Újra ingyen hallhatjuk a világ egyik legjobb zenekarát

Albertirsa, Baja, Jánoshalma, Szeged, Balatonboglár és Budapest közönsége is készülődhet: szeptember 9. és 15. között a Budapesti Fesztiválzenekar újabb ingyenes koncerteket ad az ország legkülönbözőbb pontjain.

A világhírű zenekar kamaraformációi az eddigi legtöbb, 26 ingyenes koncertet adják Közösségi Hetük során.

A New York-i és edinburghi turnésikerek után a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai újra itthon zenélnek: 10 megyében összesen 26 koncertet adnak a következő egy hétben.

Akit a templomokban megszólaló barokk muzsika vonz, Szegedenen szeptember 9. 19:00 órától Szeged Alsóvárosi Ferences Plébániában, (Mátyás tér 26.) Balatonbogláron (szeptember 10.) és a budapesti Hold utcai templomban (szeptember 11.) hallgathat korhű hangszereken előadott Bach-kantátákat.

Őszi Közösségi Hetén is három zsinagógában játszik a zenekar. Albertirsa (szeptember 10.) már ismerős helyszín: 2014-ben még a felújítás előtt, idén viszont már a frissen átadott épületben koncertezik a BFZ kamaraegyüttese. Szépen megőrizték az egykori zsidó templom legfontosabb jegyeit a ma már könyvtárként működő bajai zsinagógában (szeptember 11.), ahogy a ma kulturális központként működő, 2000-ben felújított jánoshalmi zsinagóga (szeptember 13.) is őrzi eredeti motívumait és az ortodox építészeti hagyományokat.

A többszáz kíváncsi gyerek ezúttal a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett tarnabodi általános iskolában (szeptember 14.), a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászapátiban (szeptember 15.) és a baranyai Komlón (szeptember 13.) élvezheti a játékos, interaktív Zenevárat, ahol a közönségnek is fontos szerep jut.

Emellett pedig olyan sok idősotthonból jelezték, hogy örülnének a Fesztiválzenekar fellépésének, hogy ezúttal nem 12, hanem 15 helyszínen koncertezik a BFZ. S hogy miért érdemes csinálni? „Én innen már nem tudok elmenni az operába, ahová olyan szívesen jártam régen. A tolókocsi ideköt. Ezért is esik olyan jól, ha szép klasszikus zenét hallgathatok, pláne, ha ilyen jól játsszák. […] Megnyugvást hoz nekem a zene. Olyan felüdülést ad, ami semmihez sem mérhető.” (Merényiné, Bogi néni)

A Budapesti Fesztiválzenekar legközelebb áprilisban szervez Közösségi Hetet.
A Közösségi Hét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Zsinagógakoncertek az Art Mentor Foundation Lucerne támogatásával valósul meg.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.