Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 18. 15:28, péntek | Belföld
Forrás: (MÁV-START Zrt.)

Újabb öt vasúti kocsi a kerekesszékkel közlekedők utazásáért

Újabb öt vasúti kocsi a kerekesszékkel közlekedők utazásáért

Május közepéig öt vasúti kocsit alakítanak át a MÁV-START szakemberei annak érdekében, hogy még több vonatban váljon lehetővé a kerekesszékkel történő utazás.

A vasúttársaság akadálymentes járművekkel, új, alacsonypadlós motorvonat-beszerzéssel, kocsiátalakításokkal, emelőberendezések üzemeltetésével évente több ezer esetben segíti a mozgásukban korlátozottak utazását, ehhez azonban előzetes bejelentés szükséges.

Már találkozhatnak az utasok az öt érintett kocsiból az első kettővel, amelyeket annak érdekében alakítottak át a MÁV-START szakemberei, hogy további lehetőségek álljanak rendelkezésre a kerekesszékkel közlekedők vasúti utazásának kiszolgálásához. A fejlesztés során üléseket távolítottak el a szakemberek az utastérből, így szabadult fel hely a kényelmes utazáshoz. Ezen felül nyolcvan cm-re megnövelték a szakaszajtók szélességét, hogy a közlekedéskor elférjenek az elektromos kerekesszékek is. A járművek a Nyugati pályaudvarról/ra közlekedő vonatokban lesznek megtalálhatók, így többek között a kecskeméti és a szegedi vonatok utasai is igénybe vehetik. Az átalakítással kétszáz fölé emelkedett azoknak a vasúti kocsiknak a száma, amelyekkel a mozgásukban korlátozottak is komfortosan utazhatnak. Ebből csaknem száz jármű akadálymentesen átjárható, alacsonypadlós, korszerű motorvonat. Emelőberendezés vagy rámpa százhatvan járműben áll rendelkezésre, ezek működtetésével a jegyvizsgálók segítenek az állomásokon, megállóhelyeken. A kerekesszékes utasok is nyertesei lesznek a folyamatosan megvalósuló, új FLIRT-flotta beszerzésének, amelynek köszönhetően további negyvenkét jármű áll majd az ő rendelkezésükre is. Az új motorvonatokból az első várhatóan ősszel áll forgalomba.

A kéréseket – akár emelőberendezés vagy speciális kocsi tekintetében – a (80) 63 00 53-as, a (40) 49 49 49-es telefonszámon, a mavdirekt@mav-start.hu vagy a 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60. címen lehet bejelenteni legalább 48 órával a tervezett utazás előtt. Erre a felkészülés érdekében van szükség, mert az emberi és gépi segítség nem áll minden állomáson, folyamatosan rendelkezésre. Az időben történő bejelentéssel lehet biztosítani a díjmentes, speciális szolgáltatásokat. A vasúttársaság a menetrendben megjelöli azokat a vonatokat, amelyek erre a célra igénybe vehetők. A fogyatékkal élők és kísérőik a vasúti utazások során kilencven százalékos kedvezménnyel utazhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során