Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Március 25. 11:58, péntek | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt

Szombaton nyit a Vasúttörténeti Park

Szombaton nyit a Vasúttörténeti Park

Húsvéthétfőn mesehősökkel és izgalmas ünnepi kalandokkal várják a gyerekeket.

A téli szünet után megszépülve nyitja meg kapuit március 26-án, szombaton a Vasúttörténeti Park. A nyitást megelőző csinosításban a MÁV-csoport 50 vasutas önkéntese segédkezett. Húsvéthétfőn mesehősökkel, nyuszi kereső játékkal, tojáspatkolással, állatsimogatóval, zenés műsorral és hajtányozással fogadják a gyerekeket. Mától vidám vonat- és rajzfilmfigurák díszítenek egy negyvenméteres falrészt a park Tatai úti bejáratánál.

Ötven vasutas önkéntes gazolt, murvát terített szét, gereblyézett a sétautakon és a parkolóban, átkente a kiállított gőzmozdonyokat, valamint lefestette a kerti padokat és asztalokat, hogy a Vasúttörténeti Park a tavaszi megújulás jegyében tisztán és takarosan várja a március 26-i szezonnyitást.

Az Európában is kuriózumnak számító Magyar Vasúttörténeti Park a szokásos téli szünet után, szombaton nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt, számos érdekességgel és interaktív programmal várva kicsiket és nagyokat. Hajtányozás, nagymozdonyon utazás, kerti vasút és színvonalas állandó kiállítások mellett húsvéthétfőn megannyi izgalmas ünnepi kalanddal várják a gyerekeket és családjukat. Egy mesecsatorna kedvenc hőseit ábrázoló mozdony Scooby-Doo-val a fedélzetén varázslatos utazásra hív minden gyermeket, akik akár a Nyugati pályaudvarról, húsvéthétfőn 11 órakor induló Nyuszi Expresszel is kijuthatnak a vasutasok által Füstinek becézett parkba.

A Nyuszi Expressz napján ”Keresd a nyuszit!” játék várja a legkisebbeket. A húsvéti keresgélés során fából faragott nyuszikat kell fellelni a Vasúttörténeti Park különböző pontjain. Az öt állomáson egy-egy kérdést megválaszolva pontok gyűjthetők, melyek a játék végén apró ajándékokra válthatók. A játékos kutatást térkép és feladványok könnyítik.

A húsvéti kreatív sarokban az ünnephez kapcsolódó dekorációkat készíthetnek a kicsik. A tojásfestés, tojásdíszítés (írókázás) és tojáspatkolás bemutató során lehetőség lesz kipróbálni a hagyományos tojásdekorálási technikákat is. A Vasúttörténeti Park területén található Csabai Tájházban húsvéti meglepetés gyanánt a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör tart bemutatót és kézműves programokat a gyermekeknek.

A Húsvéti Állatfarmon kis nyuszit, csibét, kacsát, libát, bárányt, kecskét simogathatnak a gyermekek. Az igazán kalandvágyó állatbarátok a póni lovaglást is kipróbálhatják. Hangulatos zenei programok is várják a családokat. Zenél a Libavonat, mozgalmas showt ígér a Bartók Táncegyüttes és interaktív zenei műsorral készül az Eszter-lánc mesezenekar.
A Nyuszi Expressz 14:15-kor indul vissza utasaival a Nyugati pályaudvarra, de aki tovább marad a Füstiben, 18:00 óráig kipróbálhatja a hajtányozást, a kerti vasutazást, vagy utazhat egy nagy mozdonyon is.

Vidám vonat- és mesefigurák „szerepelnek” a Füsti egyik falán

Az egyik gyermekcsatornával összefogva idén tavasszal egy újabb nagyszabású közös projektet álmodott meg a Vasúttörténeti Park: március 25-től új pompába öltözik a régi vakolt téglafal. Vidám vonatos képek és a gyerekek egyik kedvenc rajzfilmsorozatának színes figurái kelnek életre a szürke felületen. A közel negyven méteres Tatai úti kerítést, a világ legrangosabb filmes díjait elnyert rajzfilm teljes jelenetei díszítik majd. A falfestéssel a szervezők nemcsak a Vasúttörténeti Parkba ellátogató családoknak szeretnének kedveskedni, hanem a környéken lakóknak is, ezért a zuglói önkormányzat is a kezdeményezés mellé állt.

Bővebb információ:

http://www.vasuttortenetipark.hu , www.facebook.com/vasuttortenetipark.hu

A Magyar Vasúttörténeti Parkról:

A Magyar Vasúttörténeti Park 2000. július 14-én nyitotta meg kapuit. Európa első interaktív vasúti parkja 70.000 négyzetméter alapterületen száznál is több vasúti járművet és a vasút üzemeltetéséhez szükséges berendezést mutat be az egykori Északi Fűtőház vontatási telepén, a Tatai út 95. szám alatt. Több mint 100 vasúti járműkuriózum parkol itt, közülük ötven ritka mozdony, vasúti jármű: sínautók, kézi-és motoros hajtányok, mérőkocsi, gőzdaruk, hóekék, hómaró gépek és egyéb különlegességek, a legszebbek, a legértékesebbek összegyűjtve. Európa egyik legnagyobb szabadtéri és egyben legelső, interaktív vasúti múzeumában a látogatók nemcsak nézhetik az ősi masinákat, hanem maguk is kipróbálhatják azokat. Utazhatnak nagymozdonyon, beülhetnek a Csajka sínautóba, hajtányozhatnak, fordítókorongozhatnak, vagy felülhetnek a lóvasútra. Kicsik és nagyok kedvence az évről évre bővülő kerti vasút, ahol izgalmas és változatos vonalvezetésen roboghatnak végig az utasok igazi kismozdonyok vontatásával. A Magyar Vasúttörténeti Park március végétől novemberig várja az egész napos, vasúti élményekkel teli kikapcsolódásra vágyó látogatóit. Állandó kiállítások mellett havonta több, tematikus és különleges programmal szolgálnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.