Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Február 21. 09:56, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Szimpózium a „Komócsin-klánról” a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Szimpózium a „Komócsin-klánról” a kommunizmus áldozatainak emléknapján

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tudományos szimpóziumra kerül sor a hódmezővásárhelyi Emlékpont, a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat együttműködésében.

A szimpózium február 24-én 10 órától Szegeden, a megyei kormányhivatalban lesz. Az eseményről hétfőn tartott sajtótájékoztatón Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője ismertette a szimpózium programját.

A kormányhivatal első emeletén alakították ki egy éve a Pártkontroll. Szocialista közigazgatás Csongrád megyében elnevezésű kiállítóhelyet – éppen abban a helyiségben, ahonnan a szocializmus éveiben irányították a megyét. A Dr. Miklós Péter szakmai koncepciója alapján kialakított tárlatot az idei emléknap kapcsán szervezett rendkívüli történelemórák során 24 iskolás csoport 541 diákja kereste fel.

A pénteken 10 órakor kezdődő eseményen Dr. Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) tagja a NEB működését és a kommunista hatalombirtokosokról folytatott kutatásainak eredményeit mutatja be, míg az állambiztonsági kutató, Bálint László a Komócsin-klánnak a szocializmus kori Magyarországon betöltött szerepéről tart előadást.

Utóbbi előadás kapcsán Dr. Miklós Péter emlékeztetett: idősebb Komócsin Mihály munkásmozgalmi vezető mellett Komócsin Illés vezette a szegedi ÁVH-t, de maga Komócsin Mihály, Pol Pot megye „keresztapja" megyei párt VB első titkárként és egy rövidebb ideig megyei tanácselnökeként a szocializmus kori Csongrád megyét is fémjelezte, de szó esik a Kádár-ellenzék vezéreként és a brezsnyevi szovjet kommunista párt által Kádár utódaként számon tartott Komócsin Zoltánról is.

A pénteki szimpóziumon Dr. Miklós Péter Komócsin Mihály pályáját a róla készült káderjelentések alapján mutatja be, aki politikai előmenetele során szolgált a XII. kerületi pártbizottságnál, 1956-ban Heves megyében volt párttitkár, de dolgozott a Magyar Dolgozók Pártjának agitprop osztályán is. Komócsint nehéz természetű, összeférhetetlen embernek tartották, akit 1956-ban csak átmenetileg szántak Csongrád megye élére a Kádár-rendszer stabilizálásáig, azonban ahogyan a szovjet csapatok ideiglenes itt tartózkodása 1991-ig tartott, úgy a Komócsin-korszak is közel harminc évig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni