Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Április 04. 14:18, kedd | Helyi
Forrás: Vasák Benedek Cseh Tamás Programiroda kommunikációs munkatárs

Sikeres magyar jelenlét a Tallinn Music Weeken

Sikeres magyar jelenlét a Tallinn Music Weeken

A Blahalousiana és a Kéknyúl zenekarok adtak nagysikerű koncerteket a Tallinn Music Weeken, a térség egyik legnagyobb könnyűzenei showcase fesztiválján.

A több mint ezer delegált között az egyik legnagyobb létszámú küldöttséget a magyarok alkották. Az NKA Cseh Tamás Programja révén 44 magyar szakember vett részt az április 2-án befejeződött eseményen, amelyet Kersti Kaljulaid, észt köztársasági elnök nyitott meg.

Az NKA Cseh Tamás Program égisze alatt létrejött új magyar zenei exportbrand, a HOTS – Hungarian Oncoming Tunes – márkanevet nehéz volt nem észrevenni az elmúlt napokban a több mint ezer, a világ minden tájáról Tallinnba érkező könnyűzenei szakembernek. A magyar delegáció tagjai (menedzserek, fesztiválszervezők, kiadók, publisherek, klubvezetők) kimagasló aktivitást mutattak a kapcsolatépítésben, amelyben külön segítséget jelentett az észt szervezők által életre hívott, közép-európai fókuszú panelbeszélgetés-sorozat.

A zenei programban két magyar zenekar kapott lehetőséget. A Blahalouisiana és a Kéknyúl is sikerrel lépett a nemzetközi közönség elé. A Kéknyúl egy funk tematikájú showcase-programban szerepelt, és koncertjére alig fértek be az érdeklődők. Sápi Zsófi, a zenekar menedzsere szerint azóta is folyamatos az érdeklődés, és hamarosan konkrét meghívásokat eredményez a fellépés.

A Blahalouisiana pedig meghívást kapott Hágába, az április 27-i “királynapi” eseményre, amely Hollandia egyik legnagyobb szabadtéri ünnepi rendezvénye.

A magyar küldöttség által adott fogadáson mintegy száz külföldi vendég mellett Magyarország Helsinki Nagykövetségének Tallinni Irodája, valamint a Balassi Intézet Tallinni Magyar Intézete is képviseltette magát. A fogadást akusztikus minikoncertek, magyar ételspecialitások, borok és pálinkák, valamint a Kiégő Izzók erre az alkalomra készített vizuális installációja tették különlegessé.

A TMW programjával párhuzamosan megrendezett Songwriters’ Camp nemzetközi dalszerzőtábor résztvevői közé Molnár Tamást (Anti Fitness Club, Jetlag) hívták meg a fesztivál kurátorai.

A tallinni magyar jelenléttel tovább folytatódott az a folyamat, amely az NKA Cseh Tamás Program keretei között kezdődött az Eurosonic és a MENT fesztiválokon. A magyar könnyűzene külföldi képviseletének céltudatos építése az intenzív és eredményes magyar zenei exporttevékenység alapjait rakja le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.