Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. December 12. 14:42, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Rákosi börtönei Ebesen

Rákosi börtönei Ebesen

A hódmezővásárhelyi Emlékpont Rákosi börtönei című tárlata jelenleg az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeumban látható.

A vándorkiállítás mostani helyszínének különlegességét az adja, hogy az ebesi állami gazdaság területén kialakított kétezer fős internálótáborban mintegy hétszáz dél-alföldi (többségében szegedi, illetve környékbeli) kitelepített élt az 1950-es évek elején.

A kiállításhoz kapcsolódóan Eignerné Bartusz Andrea néprajzkutató, múzeumvezető felkérésére tartott két rendhagyó történelemórát az ebesi közgyűjteményben Miklós Péter történész, az Emlékpont intézményvezetője. Az eseményen két tanulócsoport vett részt: a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium és az ebesi Arany János Általános Iskola diákjai. Az interaktív órákon Miklós Péter nem pusztán az 1944 és 1956 közötti időszak eseményeiről szólt, de a hatvan esztendővel ezelőtti forradalom és szabadságharc idején használatos harci eszközöket is bemutatott.

Fontos, hogy a fiatal nemzedék a Rákosi-korszakról és az ötvenhatos forradalomról minél több élményszerű ismerettel rendelkezzen. Ezt a célt szolgálják az Emlékpont állandó és időszaki kiállításai, valamint az ebesi múzeum tárlata és rendezvényei is. S ezért fontos a két intézmény együttműködése, amely eredményeként most mintegy félszáz diák ismerkedhetett meg huszadik századi történelmünk egy jelentős időszakával” hangsúlyozta Miklós Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás