Városlista
2019. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2019. Április 12. 11:33, péntek | Helyi
Forrás: A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Tíz éves a szentesi bázis – Kiállítással ünneplik Szegeden a légimentőket

Tíz éves a szentesi bázis – Kiállítással ünneplik Szegeden a légimentőket

Tíz évvel ezelőtt, 2009. január 5-én kezdte meg munkáját a szentesi légimentő bázis.

Szolgálatát Csongrád, Bács- Kiskun, Békés, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyék lakossága érdekében látja el. Létrejöttét széles körű társadalmi összefogás tette lehetővé, önkormányzatok és magánszemélyek adakozásának köszönhetően épült meg. Az évforduló alkalmából hétfőn, Szegeden is bemutatják azt a vándorkiállítást, amely a légimentés mindennapjait bemutató fotókból áll.

Szentes földrajzi elhelyezkedése bizonyult a legmegfelelőbbnek annak idején, hogy a dél-alföldi régióban légimentőbázis létesüljön – erről a településről, mint egy kör közepéről indulva, 15 perc alatt helikopterrel elérhető a négy megye legtávolabb eső területe is. Bár a tervek szintjén ez egyértelmű volt, a bázis megépülésére sok éves várakozás után 24 önkormányzat összefogására volt szükség, amelyek pénzadományokkal járultak hozzá a beruházás elindításához. A gyűjtőakciót akkor a Csongrád Megyei Önkormányzat hirdette meg – ennek köszönhetően kezdte meg működését tíz évvel ezelőtt a bázis, amely az elmúlt évtized alatt több száz ember életét mentette meg. Jelenleg hat orvos és paramedikus személyzet teljesít itt szolgálatot, a napi működéshez szükséges minden feltétel adott, de a felszereltségük nemrég jelentősen javult. Az eddig bevetésben használt EC-135 mentőhelikopter mellé március végén a Készenléti Rendőrségtől kaptak egy AIRBUS EC135 P2+ mentőhelikoptert – így tudták növelni a mentés biztonságát.

A légimentők életét bemutató kiállítást április 15-én, hétfőn, 14 órakor nyitják meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal központi épületének aulájában.

A megnyitón köszöntőt mond dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja, Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke, a kiállítás fővédnöke, Elmer János, a bázis új vezetője, valamint Dr. Arnóczki Tímea és Nagy Boglárka, a Magyarországi Légimentésért Alapítvány tisztségviselői.

Helyszín: Szeged, Rákóczi tér 1.


Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 15. 15:41, szerda | Helyi

Tornyai-konferencia a vásárhelyi múzeumban

Tornyai János (1869-1936) festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából a nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeum tudományos tanácskozást rendez május 16-án 10 órai kezdettel.

2019. Május 15. 15:38, szerda | Helyi

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.

2019. Május 15. 15:36, szerda | Helyi

Három afgán határsértő egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

2019. Május 15. 11:29, szerda | Helyi

A szigeteléssel a családok is aktív részesei lehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemnek

Klímaváltozás Elleni Világnap: csökkent Magyarország CO2-kibocsátása, de van még mit tenni