Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Február 27. 11:21, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Ötvenhat hőseitől az üldözött Bethlenig

Ötvenhat hőseitől az üldözött Bethlenig

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódó programsorozatának részeként péntek délután a hódmezővásárhelyi Emlékpontban kiállításmegnyitóra és filmbemutatóra került sor.

A Paraszt Párizs teremben március 10-ig megtekinthető tárlaton az 1956-os forradalom és szabadságharc huszonhárom résztvevőjének portréja látható, míg a konferenciateremben Stefka István Az üldözött Bethlen című kreatív dokumentumfilmjét láthatták az érdeklődők.

– Kiss Adél, Oláh Katalin Kinga és Oláh Mátyás László hét olajfestményén és tizenhat gipsz- és terrakottaszobrán ötvenhatos portrék, arcok, szereplők jelennek meg, akik politikusként, mint Bibó István, vagy Nagy Imre, egyházi vezetőként, mint Mindszenty József, vagy utcai harcosként, mint Angyal István vettek részt a forradalom alakításában. A portrék, amelyek sorsokat is megjelenítenek, sajátos látásmóddal és művészi igénnyel készültek, s bemutatják a forradalom sokszínűségét. Mivel tudjuk, hogy az ötvenhatos szerepvállalás üldöztetéshez, bebörtönzéshez, kivégzéshez vezetett, ez mindannyiukat a kommunizmus áldozatává teszi – jelentette ki megnyitójában Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője.

A kommunizmusnak világszerte százmillió halálos áldozata volt, áldozatok a hadifoglyok, akik embertelen körülmények között voltak kénytelenek a Szovjetunióban élni, a kényszermunkatáborba hurcolt hétszázezer magyar, akik közül háromszázezren nem térhettek élve haza – erről Vágó János önkormányzati képviselő szólt köszöntőjében, rámutatva: fontos, hogy azok az erők, akik a más véleményt képviselőket börtönbe zárták, vagy akasztófára küldték, soha ne kerülhessenek hatalomra.

A megnyitót követően Stefka István kreatív dokumentumfilmjét tekinthették meg az Emlékpont konferenciatermében a látogatók. A vetítést követően Zeman Ferenc, az intézmény történésze beszélgetett az alkotóval, aki elmondta: alacsony költségvetéssel készült a film, amelynek főszereplője szerinte a méltatlanul elfelejtett politikus volt, aki Trianon után képes volt felrázni a gazdaságilag tönkretett országban a nemzetet.

A megszállók Bethlent a Szovjetunióba hurcolták, tartva attól, hogy amennyiben a polgári erők oldalán politikai szerepet vállal, megnehezítette volna a kommunista hatalomátvételt, amely még a Vörös Hadsereg árnyékában is csak választási csalással sikerült a moszkovitáknak. A bemutatón Stefka István hangsúlyozta: a magyar történelemnek számos olyan része van 1848-tól napjainkig, amelyet a történészeknek fel kell tárni és filmes eszközökkel a nagyközönséggel is meg kell ismertetni.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni