Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. November 09. 11:51, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Országcsonkítás, politikai gyilkosság és forradalmak

Országcsonkítás, politikai gyilkosság és forradalmak

A történelem százéves vihara az Emlékpont konferenciáján

Az első világháború száz évvel ezelőtti befejezésére és Tisza István miniszterelnök meggyilkolásának századik évfordulójára emlékezve rendezett tudományos tanácskozást a hódmezővásárhelyi Emlékpont. A máig rejtélyes körülmények között megölt Tisza István utolsó szavait – „Ennek így kellett lennie" – a címében megidéző tanácskozás előadó a száz évvel ezelőtti események máig tartó hatását is bemutatták.


A korszakról nemrég Az elátkozott köztársaság címmel könyvet jelentetett meg Hatos Pál, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar dékánja, egyetemi docens, aki nyitóelőadásában a Tisza-gyilkosságra a magyar közvéleménynek arra adott reakcióit elemezte. A világháború végét már mindenki várta a vékony egyenruhában a fronton harcoló katonáktól a korábbi gabonatermésnek csak a töredékéből készülő kenyéren élő itthoniakig, akik sorsukért mind a miniszterelnököt tették felelőssé. Ma sem tudni, kinek a megrendelésére érkezett két teherautóval a Róheim-villába az a különítmény, amelynek tagjai a Tisza Istvánt vigyázó csendőröket leszerelték, majd végeztek az egykori miniszterelnökkel.

Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem rektorhelyettese 1918. november 16. napjának budapesti történéseit vette górcső alá előadásában. Mint rámutatott, az alacsony létszámú és emiatt határozatképtelen képviselőház önfeloszlatása eleve aggályos volt jogilag, amelyet követően a főrendi ház is beszüntette a működését, s az is kifogásolható, hogy a minisztertanácsi ülésen a kormány hatáskörét meghaladva változtatták köztársaságra az ország államformáját. S bár az Országház épülete előtt összegyűlt, a köztársaság kikiáltását ünneplő tömeg a filmhíradókban spontán és önfeledt demonstrációnak tűnhetett, valójában megrendezett esemény volt a munkások, a szakszervezetek és a kivezényelt iskolások részvételével.

Gulyás László, a Szegedi Tudományegyetem professzora a trianoni határok kialakulását bemutató előadásában felhívta a figyelmet, hogy amíg a Magyarországgal határos országok a versailles-washingtoni békerendszer egyeztetései során kifejthették, mely területeket követelik Magyarországtól, addig a magyar felet a tárgyalóasztalhoz sem engedték, s az egyéves egyeztetést követően kialakított szerződéstervezet átadását követő napon volt lehetősége gróf Apponyi Albertnek a magyar álláspont kifejtésére, amelynek érveit nem építették be a diktátumba.

A rólunk, de nélkülünk meghozott döntés emiatt is hordozta magában azokat a feszültségeket, amelyek két évtized múltán ismét világháborúhoz vezettek.
Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója Forradalom forradalom hátán Magyarországon, 1918–1920 című, a konferenciát záró előadásában rámutatott: a forradalmak minden esetben gyors és radikális gazdasági, politikai és társadalmi változásokat hoznak, s párhuzamot vont a három év alatt Magyarországon bekövetkezett eseménysorozat és a nagy francia forradalom szakaszai között.

Az 1918-as, baloldali indíttatású őszirózsás forradalmat 1919-ben a kommunista kísérlet, a tanácsköztársaság követte, amelyre 133 nap után a teljes magyar társadalom nemet mondott. Ezt ugyanebben az évben egy úgynevezett ellenforradalom követte, amely során Horthy Miklós kormányzó hatalomra jutása után, 1921-re – Németh László szavaival szólva – Habsburg-restaurációra került sor, Habsburgok nélkül. Így a történelmi Magyarország politikai rendszere született újjá, immár azonban a trianoni határok között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni