Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Március 30. 15:04, kedd | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Online nyitóeseménnyel indult a vasút európai éve

Online nyitóeseménnyel indult a vasút európai éve

Az Európai Parlament és a Tanács tavaly decemberi határozata alapján 2021-et a vasút európai évének jelölték ki.

Az Európai Bizottság és portugál EU-elnökség szervezésében a mai napon online eseménnyel indult az egész éves kampány, amelynek legfőbb célja a vasút, mint a biztonságos és fenntartható közlekedési mód népszerűsítése. Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a CER alelnökeként vett részt a vasút európai éve nyitóeseménye keretében szervezett panelbeszélgetésen.

A panelbeszélgetés elsősorban a modern szolgáltatások, intelligens mobilitás és a közlekedési módok integrációja témakörében zajlott.

Dr. Homolya Róbert bevezetőjében rámutatott, hogy a közlekedési módok közül a vasút mindössze 1%-kal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, míg a személyszállításban 10%, az árufuvarozásban pedig 20% a piaci részesedése. Kiemelte, hogy az európai zöldmegállapodásban megfogalmazott fenntarthatósági célkitűzéseket csak akkor lehet megvalósítani, ha a vasút nagyobb piaci részesedést ér el. Ehhez a COVID-19 alatt is bizonyítottan a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb közlekedési módnak versenyképesebbé kell válnia, amit modern és intelligens szolgáltatások nyújtásával tud teljesíteni. Mindezen célkitűzések elérésében a digitalizáció a legfontosabb eszköz, amelynek ütemét gyorsítani szükséges. Ezen a területen a politikai döntéshozóknak és a jogalkotóknak is komoly kötelezettségeket kell vállalniuk. A határokon átnyúló vasúti árufuvarozás zökkenőmentesebbé tételében fontos előrelépés lesz az ERTMS, az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer minél szélesebb körű és minél gyorsabb bevezetése.

A digitalizáció eszköz arra, hogy az utasok számára vonzóbb közlekedési móddá váljon a vasút. A digitális jegyértékesítés lehetővé teszi, hogy akár különböző közlekedési eszközökre egy időben lehessen jegyet váltani. A közlekedési módok közötti integráció szintén fontos a vasút részarányának növelésében és az uniós gazdaság fenntarthatóságának biztosításában.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: