Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Április 22. 09:46, kedd | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

Ókori kincsek nyomában Afganisztánban

Ókori kincsek nyomában Afganisztánban

Afganisztánba, a "kis réz kút" páratlan ókori lelőhelyére vezeti a Tornyai János Múzeum- Korok, kultúrák, lelőhelyek- régészeti előadássorozatának hallgatóságát Paluch Tibor.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze április23-án (szerdán) 17 órai kezdettel tartja előadását. Paluch Tibor 2012 májusa és 2013 júliusa között 14 hónapot töltött az afganisztáni Mes Aynakban. Egy nemzetközi csapat tagjaként vett részt a területen található ókori település régészeti feltárásában.

A terület Kabultól délkeletre, mintegy 35-40 km-re helyezkedik el, az afganisztáni Logar provinciában.Az egykori település hosszú-hosszú feledésben töltött idő után 1963-bankerült elő, amikor egy francia geológus Logar tartomány feltérképezésére indult. Mes Aynak beszélő neve keltette fel az érdeklődését, amely dári nyelven "kis réz kutat" jelent. Az eredmények azt mutatják, hogy a területen a Kusán Birodalom eddig ismeretlen központja helyezkedett el, amely jelentőségét a Selyemútban betöltött szerepének és az ókorban is működőrézbányáinak köszönhette. A Fénykora a Kr. e. 1 - Kr. u. 5. század közé keltezhető. Paluch Tibor szerdai előadásában elsősorban az előkerült régészeti leletanyagot mutatja be.

A hangsúly az európai szemnek kissé szokatlan monumentális emberábrázolásokon kívül a feltáráson napvilágot látott érem-és ékszerkincseken van, amelyek jelentősége és értéke az 1970-es évek végén előkerült baktriai kincsekhez fogható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.