Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Március 07. 11:10, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András sajtós- és kommunikációs munkatárs

Nőnap az Emlékpontban

Nőnap az Emlékpontban

A nemzetközi nőnap történetéről - a nemzetközi nőnapon

Az Emlékpont konferenciatermében március 8-án, kedden 10 órától „Gyűrűs szép asszonyom, de gyönyörű vagy…” címmel Nagy Gyöngyi, az intézmény történésze rendhagyó óráján nemcsak a nemzetközi nőnap eredetét és történetét vázolja fel, hanem azt is igyekszik bemutatni, hogy a rendszerváltást megelőző időszakban hogyan alakult a nők társadalomban betöltött szerepe, és mindemellett szó lesz a korok női divatjáról is.

A nemzetközi nőnap első említését a forrásokban 1905. február 28-án találjuk, a helyszín Egyesült Államok. Itt a nők egyenlő választójogának kivívása érdekében 1910-től rendszeresen megtartották, amelyhez kapcsolódva kontinensükön a következő évben már Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban is szerveztek rendezvényeket. Oroszországban 1917. március 8-án nők tüntettek kenyérért és a békéért, ettől kezdve ezen a napon tartották a nőnapot. A nőnapot Szovjetunióban Sztálin tette hivatalossá, amelyről Magyarországon 1948 óta volt kötelező megemlékezni, nálunk a Rákosi- és Kádár érában a hatalom ünnepeként a nők tömegeit igyekeztek megnyerni.

A szocializmus idején a rendszer a nők munkába állását várta el, azonban a férfiakénál alacsonyabb bérért, miközben az anyaságot, mint a termelés és a békeharc részét határozták meg. A nőktől Rákosi Magyarországán elvárták, hogy dolgozzanak, hogy hozzanak a világra gyermeket, hogy szakképzettségük legyen vagy diplomát szerezzenek, és közben végezzék el a házimunkát, öltözzenek ízlésesen, divatosan, s emellett legyenek békeharcosok, valamint politikailag képzett, szocialista, internacionalista gondolkodásúak is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.