Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 20. 08:50, szombat | Életmód
Forrás: MTI

Nézőpont Intézet felmérése szerint bizakodók a háztartások

Nézőpont Intézet felmérése szerint bizakodók a háztartások

Magyarországon egyre bizakodóbbak a háztartások a jövedelmi várakozások alapján, bár még érzékelhető a gazdasági nehézségek miatti óvatosság - olvasható a Nézőpont Intézet honlapján pénteken közzétett fogyasztói felmérésben.

A háztartások pénzügyi helyzetének, fogyasztási szokásainak legfrissebb vizsgálata szerint a jövedelmük 2023 végére átlagosan 542 ezer forintra nőtt, szeptemberhez képest 39 ezer forinttal emelkedett. A hitel- és kölcsönfelvétellel, illetve a korábbi megtakarítások felhasználásával együtt a háztartások havonta elkölthető pénze 661 ezer forint volt decemberben. Hiteltörlesztésre 29 ezer forintot, megtakarításra 76 ezer forintot szántak, így a ténylegesen fogyasztásra fordítható pénzmennyiség 556 ezer forint volt - írták.

Az összefoglaló szerint a háztartások alapvető fogyasztásra fordított kiadásai 2023 végén 255 ezer forintra rúgtak, ami csupán 11 ezer forinttal haladja meg a 244 ezres szeptemberi adatot, annak ellenére, hogy a fűtési szezon a rezsikiadások emelkedésével jár. Az alapvető fogyasztáson túli fogyasztásra tehát 301 ezer forintot költhetett egy átlagos háztartás, a havi elkölthető pénzmennyiség 46 százalékát.

A hónapok óta javuló hitelkondíciók ellenére a hitelpiac továbbra is gyengélkedik. Mindössze a háztartások 3 százaléka élt a hitel- vagy kölcsönfelvétel lehetőségével, ami arra utal, hogy a belső fogyasztást még a következő időszakban sem fogja fűteni a hitelezés. 2023 végén a háztartások 30 százaléka jelezte, hogy jelenleg is törleszt hitelt vagy kölcsönt, az átlagos törlesztőrészlet 81,5 ezer forint volt, enyhén nőtt a szeptemberi 73 ezer forinthoz képest.

A háztartások 2023 szeptemberhez képest átlagosan 28 ezer forinttal többet takarítottak meg a friss kutatás szerint, és korábbi megtakarításaikat is a korábbinál kisebb mértékben használták fel. Míg 2023 őszének kezdetén a tartalékaikhoz hozzányúló háztartások átlagosan 363 ezer forintot használtak fel, az év végére ez a karácsony ellenére is 236,5 ezer forintra csökkent. Emellett 41-ről 45 százalékra nőtt azoknak a háztartásoknak az aránya, akik megtakarítottak a havi jövedelmükből. A háztartások jövedelmi várakozása az előző negyedévhez képest jelentősen javult, míg szeptemberben csak 21 százalék várt a következő hónaptól jövedelememelkedést, addig 2023 végére az arányuk 51 százalékra nőtt - közölték.

A Nézőpont Intézet fogyasztói felmérése kérdőíves megkérdezéssel készült január 2. és 5. között. A kutatási eredmények önbevalláson alapulnak, de azokat az elérhető gazdasági statisztikákkal is összevetették. Az 1000 válaszadó reprezentálja a magyarországi háztartások összességét.

Címkék: felmérés, fogyasztás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.