Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Május 21. 21:40, szombat | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Nemzetőrről a nemzetőrtől

Nemzetőrről a nemzetőrtől

Pintér István előadása a száz éve elhunyt Görgeiről

Száz éve, 1916. május 21-én hunyt el Görgei Artúr (1818–1916) az 1848/49-es magyar szabadságharc hős tábornoka, aki egy ideig a hadügyminiszteri és a fővezéri posztot is betöltötte. Erről emlékezve tartott átfogó ismeretterjesztő előadást a hódmezővásárhelyi Emlékpontban Pintér István tanár, történész.

– Külön öröm számomra, hogy mint a hagyományőrző nemzetőrség tagja, alezredese emlékezhetek meg az 1848-ban szervezett nemzetőrség egyik vezetőjéről Görgei Artúrról, aki később az akkoriban létrehozott magyar honvédség egyik első tábornoka lett, s így szerzett nagy dicsőséget és számos győzelmet – köztük a budai vár 1849. május 21-i visszafoglalását – a szabadságért harcolóknak – közölte Pintér István, akinek néhány évvel ezelőtt önálló kötete jelent meg a témakörről „Görgei szerepe a téli hadjáratban és a kápolnai csatában” címmel.

Az előadó ismertette a történeti forrásokban először a tizenharmadik században fölbukkanó Görgei-nemzetség származását, majd Görgei Artúr életútját ifjúkorától a szabadságharc időszakán keresztül az internálásig és az időskorig. A legrészletesebben természetesen a tábornok pályájának az 1848/49. évi időszaka került tárgyalásra, de Pintér István kifejtette azt is, hogy – noha ezt a történettudomány már csaknem nyolcan éve dokumentumok alapján cáfolta –

Görgeit ma is sokan árulónak tartják, holott 1849 augusztusában reálpolitikusként és felelős katonai vezetőként nem volt más választása, mint a fegyverletétel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás