Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. December 06. 11:45, péntek | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Nemzetközi utakra is kész három új IC+

Nemzetközi utakra is kész három új IC+

Július végére készült el a MÁV-START első húsz saját forrásból gyártott, új generációs InterCity-kocsija a szolnoki Vasúti Járműjavítási Telephelyen, augusztus óta pedig a további 70 kocsigyártása is folyamatosan zajlik.

Ahhoz, hogy az új járművek nemzetközi forgalomban is közlekedhessenek, több engedélyt is meg kell szerezniük. Az első három engedélyt kapott IC+ kocsival december 15-től a Budapest-Hamburg viszonylaton közlekedő HUNGÁRIA EC vonatban találkozhatunk. A további legyártott kocsik engedélyeztetése folyamatban van.

Az első 20, nemzetközi forgalomra szánt, 200 km/órás sebességre képes légkondicionált kocsi közül tíz darab másodosztályú, tíz darab pedig akadálymentesített, többcélú teres. A többcélú teres kocsikban a laptopok, mobileszközök használatát elektromos és USB-s csatlakozók, valamint vezeték nélküli internet segíti. A GPS-vezérelt, fedélzeti audiovizuális utastájékoztató rendszer pontos tájékoztatást ad a vonat helyzetéről, a biztonságról pedig belső videófelügyeleti rendszer gondoskodik.
Ezek közül kapta most meg december 2-án három többcélú teres kocsi az üzembe helyezési engedélyét, a továbbiak (többcélú teres és 2. osztályú termes) engedélyeztetése folyamatban van.

Augusztusban kezdődött meg további hetven, belföldi forgalomra tervezett IC+ összeszerelése, amihez a saját forrás mellett kormányzati költségtérítést is kap a vasúttársaság. A hetven darabos, belföldi forgalmú flotta harmincöt többcélú és harmincöt első és prémium osztályú járműből áll. Ezek közül eddig 15 többcélú teres jármű kocsiszekrénye készült el. A hetven kocsi közül az első többcélú jármű tervezetten 2020 januárjában, az utolsó 2020 nyarán; az első 1. osztályú jármű 2020 őszén; az utolsó pedig 2021 nyarán állhat forgalomba.

Az IC+ kocsik számát évről évre növelve lehetőség lesz – az elöregedett járműflotta-kiváltás mellett – az IC-hálózat kiterjesztésére, így további területek vonhatók be a minőségi vasúti szolgáltatásba. A beruházások és a beszerzések akár évi ötven darab IC+ jármű gyártását is lehetővé teszik. Kiemelt cél, hogy a gyártásban a magyar beszállítók a lehető legnagyobb mértékben vállalhassanak szerepet. Az IC+ gyártásban a hazai hányad meghaladja az ötven százalékot, így jelentős munkahelyteremtő hatással bír: kétszázötven főnek biztosít munkát a MÁV-START-on belül és legalább ugyanennyinek a beszállítóknál.

Dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. választókerületének képviselője kiemelte: „Nekünk, az itt élő embereknek az a legfontosabb, hogy a vasútgépészeti ágazat jól prosperáljon, s a vonatközlekedésben a kiszámíthatóság meghatározó legyen. Ez a vasúttársaság legforgalmasabb vonala évi 19 millió utassal, ezért is örülök, és tartom fontosnak azt, hogy a MÁV, nekikezd a vasútvonal emelt szintű karbantartásának 2020 áprilisában.”

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere hangsúlyozta: „A MÁV megújulásának a jelképe lett az a szakértelem, amit a szolnoki munkavállalók tesznek itt városunkban. A svájci Stadler mellett a MÁV Start Zrt. szolnoki üzemében, amit mi szolnokiak csak Járműjavítónak nevezünk, olyan európai színvonalú motorvonatok, illetve vonatkocsik készülnek, amire valamennyien büszkék lehetünk. Városunk tehát nem csupán azért részese ennek a megújulási folyamatnak, mert itt is közlekednek az új vonatok, hanem a hazai vasútgyártás központjaként kulcsszerepünk van benne. A magas szintű szaktudás, a biztos munkahely és megélhetés, valamint a növekvő bérek ennek a nagyszerű fejlesztésnek a hozadékai, amit ezúton is köszönünk a MÁV Start Zrt-nek és a kormányzatnak.”

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A hazai gyártás egyik nagy előnye, hogy így 30%-kal kevesebbe kerül egy-egy IC+ kocsi, mintha külföldről szerzenénk be a kocsikat. A 70-es szériából 16 kocsiszekrényt már legyártottak, a 17. gyártása pedig most kezdődik. A kocsik összeszerelése folyamatosan zajlik, már megkezdődött a 10. fényezett szekrény összeszerelése is. A korábbi négy helyett egyszerre nyolc álláshelyen dolgoznak, így sokkal hatékonyabb a munkavégzés.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás