Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Október 15. 16:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban

Október 19-én, hétfőn 1956-os történelemversennyel kezdődik az Emlékpont őszi rendezvénysorozata, a Nemzeti Emlékezet Hete.

Az ötvenhatos forradalom emlékezetének szentelt bő két hétben tanórákon, könyvbemutatókon és emlékező beszélgetéseken idézik fel a szervezők a 20 század történelmi pillanatait.

Hódmezővásárhelyen immár kilencedik alkalommal rendezik meg az 1956-os forradalom emlékezetének, valamint a 20. század sorsfordító pillanatainak és traumáinak feldolgozására szentelt programsorozatot. A Nemzeti Emlékezet Hete célja, hogy a még köztünk élő ötvenhatosok beszámolhassanak a mögöttünk hagyott évtizedekről, napjaink nemzedéke pedig szembesülhessen a közelmúlttal. A szervezők fontosnak tartják, hogy a mai fiatalok ezen rendezvényeken keresztül jobban megismerhessék a 20. század történelmét.

A programsorozat első eseménye október 19-én, hétfőn 10 órakor lesz, amikor is a város általános iskolás diákjainak rendeznek történelemversenyt az 1956-os forradalomról és szabadságharcról az Emlékpontban. A november 4-éig tartó Nemzeti Emlékezet Hetén lesznek könyvbemutatók ‑ Pető Ferenc író, filozófusról, illetve Tisza István meggyilkolásáról ‑, az 1956. évi melbourne-i olimpia bronzérmese, Mohácsi Ferenc kenus felidézi a rendhagyó "nyári játékok" momentumait, valamint szó lesz Mindszenty bíborosról és a nők forradalomban betöltött szerepéről. A rendezvényeket egy az 1945. évi nemzetgyűlési választásokat feltáró tudományos konferencia zárja november 4-én.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a