Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Augusztus 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem állt meg az orvoselvándorlás

Nem állt meg az orvoselvándorlás

A Világgazdaság azt írja, nemhogy lassult volna, de a 25 és 29 év közötti, vagyis szakvizsga előtt álló orvosok közül még többen kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást. Az Egészségügyi Engedélyezési Hivatal adatai szerint az első félévben 514 orvos és fogorvos, valamint 257 ápoló, szülésznő ment külföldre. A gyógyszerészeket és az egyéb egészségügyi dolgozókat is beleszámítva azonban összességében ennél is többen hagyták ott a magyar egészségügyet.

A fiatal orvosok elvándorlását tehát biztosan nem sikerült megállítani, és egyelőre Orbán Viktor miniszterelnök két évvel ezelőtti víziója sem látszik reálisnak, amely szerint „pár éven belül nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik most külföldre távoznak”. Sőt, Dénes Tamás, a Rezidens Szövetség elnöke szerint jelenleg sokkal inkább attól kell tartani, hogy öt-tíz éven belül alig lesz itthon 30-50 év közötti orvos, ami miatt nem csak a betegellátás, de a külföldi orvosok ma még jól prosperáló itteni képzése is ellehetetlenül. Az elnök néhány hete úgy nyilatkozott a lapnak: Magyarországnak a gazdasági teljesítőképessége fölött kell megfizetnie az orvosokat, ha nem akarjuk, hogy néhány év múlva ne legyen, aki ellássa a betegeket.

Ehhez képest a legutóbbi, tavalyi béremelés óta még ígéret szintjén sem került szóba újabb egészségügyi bérrendezés. Arról sem hallani, hogy feloldanák az úgynevezett mozgóbérek – tehát a műszak- és egyéb pótlékok – 2012-ben elrendelt befagyasztását. Holott ezzel, valamint ha minden szakdolgozó alapbérébe beépítenék az elmúlt 2,5 év béremeléseit, ami egyelőre csak a pályakezdők esetében történt meg, nagyjából 20 százalékkal több jövedelemhez juthatnának a nővérek, ápolók. Akiknek az elvándorlásáról szóló adatok a jéghegy csúcsát mutatják – amint erre a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nemrég felhívta a figyelmet. A köztestület szerint ugyanis sokan olyan állást vállalnak – például gyermekfelügyeletet vagy idősgondozást –, amihez nem szükséges igazolást kérniük.

Az ápolók és szülésznők körében is vonzóak a külföldi álláslehetőségek. Ők, hasonlóan az orvosokhoz és a fogorvosokhoz, továbbra is Németországban, az Egyesült Királyságban és Ausztriában vállalnak munkát. Az EEKH legfrissebb adatai a leginkább veszélyeztetett szakmáknál sem mutatnak változást, még mindig a belgyógyászok, a háziorvosok, az aneszteziológusok, a gyerekgyógyászok és a sebészek közül mennek el a legtöbben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk