Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 05. 11:20, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Mindennapok Dél-Koreában – Kim Ir Szen árnyékában

Mindennapok Dél-Koreában – Kim Ir Szen árnyékában

Milton Diehl előadása az Emlékpontban.

A koreai háború (1950–53) az európaiak számára szinte elfeledett háború, s mindössze a hidegháborús korszak egyik mellékhadszíntereként tekintünk rá. Pedig jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a második világháború után – az új világrend ázsiai törésvonalánál – ez volt az első komolyabb összecsapás a nyugati demokratikus és a kommunista hatalmak között. Az előadás az amerikai hadsereg egykori tisztjének, Milton Diehl hadnagynak a koreai élményeit eleveníti fel az Emlékpont április 7-én 10 órakor kezdődő rendhagyó történelemóráján – szinkrontolmácsolással.

Milton Diehl a háború után, az 1960-as években az újjáépülő Koreai Köztársaság (elterjedt nevén Dél-Korea, a kettéosztott Korea demokratikus része) újonnan szervezett hadseregének kiképzője, majd vezénylő tisztje volt. Közvetlen élményeket szerzett a hírhedt Kim Ir Szen kommunista diktatúrájának – a mindmáig fennálló Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak (ismertebb nevén Észak-Koreának) – az árnyékában létrejövő új dél-koreai állam felépítéséről, az ázsiai életforma viszontagságairól, valamint a mai napig le nem zárult koreai háború utózöngéiről, többek közt az ártatlan civil gyerekek elleni tüzérségi támadások borzalmas hatásairól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.