Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Február 17. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Megállapodással zárult a bértárgyalás-sorozat a MÁV-Volán-csoportnál

Megállapodással zárult a bértárgyalás-sorozat a MÁV-Volán-csoportnál

Többfordulós tárgyalás után február 17-én a MÁV-Volán-csoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkáltató megállapodott az érdekképviseletekkel a 2023. évi bérfejlesztés mértékéről.

A megállapodás értelmében a vasutasok alapbére a 2022. december 31-i állapothoz képest legalább 53 ezer forinttal nő, január 1-jéig visszamenőlegesen. Az egyösszegű SZÉP-kártya juttatás 120 ezer forintra emelkedik, és a munkáltató nettó 4 000 forintra, azaz bruttó 6016 forintra növeli az önkéntes egészségpénztári támogatást.

A VOLÁNBUSZ munkavállalói 2023. évi bérfejlesztésére ugyanezen elvek alapján, a társaság sajátosságait figyelembe véve kerül sor. A felek megállapodásának alapvető célja a munkavállalók reálbér-értékének megőrzése.

A tulajdonos képviseletében dr. Lázár János építési és közlekedési miniszter elismeréssel szólt a MÁV-Volán-csoportnál dolgozó 57 ezer elkötelezett munkavállalóról. Hangsúlyozta:„ A megállapodással biztosítjuk 4,5 millió honfitársunk ingázását és megvédtük 57 ezer MÁV-VOLÁN munkavállaló bérét az inflációtól, hiszen ők tartják mozgásban Magyarországot.”

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta: „A MÁV-VOLÁN-csoport mintegy 51 ezer dolgozója több mint 10%-os béremelésben részesül. A megállapodás szintén előnyös alapja lehet az új munkaerő megszerzésének, hiszen egy hosszú távon is biztos és kiszámítható munkahely vonzó lehetőség a pályaválasztók és munkakeresők számára. Tovább erősítette a MÁV-Volán-csoport munkaerőpiaci pozícióját, és igazolja, hogy az állami vállalatok képesek hosszú távon is vonzó munkáltatói feltételeket biztosítani dolgozóiknak.”

A MÁV-Volán-csoport átlagkeresetei a bérmegállapodások és bérintézkedések eredményeként 2016-2021 között a nemzetgazdasági átlagkeresetnél nagyobb, 65 százalék feletti mértékben növekedtek. A vállalatcsoport a járványügyi helyzetben is megtartotta teljes munkavállalói létszámát, ezzel is bizonyította, hogy biztonságos munkahelyet nyújt munkavállalóinak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni