Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. December 11. 16:30, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Különleges külsejű kocsi érkezett a Gyermekvasútra

Különleges külsejű kocsi érkezett a Gyermekvasútra

Szerdán délelőtt megérkezett a hűvösvölgyi járműtelepre a Gyermekvasút frissen felújított, egyedi festésű személykocsija.

A különleges járművet Székesfehérvártól közúti tréleren szállították a budapesti kisvasút végállomásához, majd a közel 10 tonnás kocsiszekrényt egy 100 tonnás daruval emelték a keskeny-nyomközű sínpárra.

Régi-új taggal bővült a Gyermekvasút kocsiállománya, ma érkezett vissza a MÁV Vagon székesfehérvári javítóbázisáról az egyik felújított „téli” kocsi, mely egyedi, formabontó festést kapott. A jármű teljes külsejét borító grafika a kisvasutasok életét mutatja be, ezáltal kedvet csinálva a rajta utazó gyerekeknek, hogy legyenek tagjai a jövő gyermekvasutas generációjának, és jelentkezzenek a következő tanfolyamok egyikére. A különleges kocsi a futópróbák után december második felétől szállít majd utasokat Hűvösvölgy és Széchenyihegy között.

Méltán lehet büszke a vasúttársaság a budapesti kisvasútra: a Gyermekvasút 2015-ben bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is, a tanúsítványa szerint 11,7018 kilométeres hosszával a világon ez a leghosszabb olyan vasútvonal, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el – az egyedi színtervű kocsi is a gyermekvasutasok felelősségteljes szolgálatellátását hirdeti. A felújítás során korszerűsítették a jármű világítását, már led izzók adnak a korábbinál kellemesebb fényt. A fűtési rendszert javították, a jobb hőszigetelés érdekében pedig az oldalablakok nyitása is megváltozott, így hideg időben is komfortosabbá válik az utazás.

A most bemutatott úgynevezett „téli” kocsi három társával együtt 1950-ben készült a GANZ-MÁVAG-ban. Később, a hatvanas években Győrben még négy ilyen típusú járművet gyártottak, illetve akkor épült a nyári forgalomra szánt nyolc nagy kilátókocsi is. A hagyományosan „téli” és „nyári” kocsiként emlegetett járművek kialakítását kifejezetten az Úttörővasút nagy utasforgalmára tervezték, a gyorsabb utascserét segítik a középen elhelyezett ajtók.

A MÁV Vagon üzemében az elmúlt három évben több gyermekvasúti jármű megfordult: már öt nagy kilátókocsit és az egyetlen kis kilátókocsit is a székesfehérvári szakemberek újították fel. A most visszaérkezett kocsit egy újabb társa váltja: a 100 tonnás daru a leromlott állapotú járművet átemelte a trélerre és útra kelt a szállítmány a székesfehérvári javítóbázisra.

Idén az első tíz hónapban 265 ezren utaztak a Gyermekvasúton, a fizető utasok száma ezzel három százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. A májusi Gyermeknapon és az október 23-i ünnepnapon is nagyon sokan, 8600-an kirándultak a Gyermekvasút járatain utazva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás