Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Október 16. 09:51, kedd | Helyi
Forrás: Vásárhelyi Televízió

KREATÍV OKTATÓTEREM LÉTESÜL A NÉMETH LÁSZLÓ VÁROSI KÖNYVTÁRBAN

KREATÍV OKTATÓTEREM LÉTESÜL A NÉMETH LÁSZLÓ VÁROSI KÖNYVTÁRBAN

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata „ A könyvtári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” tárgyú felhívásra sikeres pályázatot nyújtott be, ennek következtében „Kreatív foglalkoztató és oktatóterem kialakítása a Németh László Városi Könyvtárban” EFOP-4.1.8-16-2017-00045 projekt keretén belül olyan oktatóterem kerül létrehozásra a Németh László Városi Könyvtárban, mely korszerű, a magas szintű szakmai elvárásoknak megfelelő infrastruktúrával biztosítja minden generáció egész életen át tartó készségfejlesztését.

A projekt a Széchenyi 2020 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg 34 millió forint támogatás segítségével. Támogatási intenzitás 100%.

A könyvtár minden generáció ismeretszerzését, művelődését szolgálja, azonban jelen pályázatban életkor szerint két célcsoport bírt kiemelt jelentőséggel: a gyermek korosztály és az 50 éven felüli korosztály. Az idősebb célcsoport az iskolarendszerű oktatás keretei között informatikát még nem tanult, de szeretné ismereteit fejleszteni, eszközhasználatát tudatosabbá tenni, szélesíteni. A hallókészüléket használó hallássérültekre gondolva kiépített indukciós hurok rendszer segíteni fogja a jobb beszédértés és a háttérzajok kiszűrését.

A fejlesztés során megtörténik a könyvtár két üzemen kívül helyezett helyiségének felújítása annak érdekében, hogy ott oktatóterem és zeneszoba létesülhessen. Az épületrész a teljes felújítás során épületenergetikai korszerűsítésen, épületszerkezeti megerősítésen és a tetőszerkezet felújításán esik át.

Korszerű berendezésekkel megújul a könyvtár eszközparkja. Beszerzésre kerül 1db interaktív táblarendszer, kiegészítő eszközökkel, 10db számítógép asztalokkal, székekkel, 2db laptop, 10db nagyobb méretű táblagép tokkal, 12db headset. Minden eszköz jogtiszta szoftverre kerül leszállításra. A pendrive, a digitális fényképezőgép, a nyomtató és a szkenner használatának elsajátítása szorosan a tanfolyami tematika része, így nélkülözhetetlenek a teremből. A látássérültek eszközhasználatának megkönnyítése érdekében speciális tablet és képernyőolvasó szoftver, valamint az eszközök tárolására egy zárható szekrény kerül beszerzésre.

A 10db táblagép a kicsik digitális kompetenciájának fejlesztését is szolgálják. Részükre külön gyermeksarok létesül gyerek asztalokkal, székekkel, puffokkal. A helyiség audiovizuális sarkában lesz elhelyezve a könyvtár hanglemez, CD, DVD és hangoskönyv állománya, ahol a hangzóanyagok helybeni használatának élményét egy multifunkciós lemezlejátszó és kényelmes fotelek szolgálják.

A 2018. január 01-jén kezdődött projekt 2018. október 31-ével zárul.

A projektről bővebb tájékoztatást ahttp://www.hodmezovasarhely.hu/konyvtar-foglalkoztatoterem oldalon olvashatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.