Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Szeptember 11. 09:24, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Kötet a vidék rendjének megbélyegzett fenntartóiról

Kötet a vidék rendjének megbélyegzett fenntartóiról

Csendőrsorosok 1945 után

Jövőre lesz 75 éve, hogy a csendőrség intézményét 1945-ben kormányrendelettel szüntette meg dálnoki Miklós Béla ideiglenes kormánya. A rendvédelmi testületet 1881-ben francia mintára hozták létre a vidék közbiztonságának garantálására, s a csendőrség Európa számos országában ma is működik. A feloszlatott magyarországi testület tagjainak sorsáról írt könyvet az Emlékpont történésze, Vincze Gábor, akinek kötetét szeptember 12-én, csütörtök délután ismerhetik meg az érdeklődők a vásárhelyi közgyűjtemény könyvbemutatóján.

A csendőrök felügyeletét a belügyminisztérium és a hadügyminisztérium együttesen látta el, s munkájuk során a vidéki települések lakóival rendszeres kapcsolatot tartva segítették a bűnmegelőzést és egyben az elkövetett cselekmények felderítését, amelynek eredményessége elérte a kilencven százalékot.


A szerző az egykori csendőrök sorsát az állambiztonsági és népbírósági iratok tükrében vizsgálva megállapította: Kádár Jánosnak a hatvanas évek elején tett kijelentése, amely szerint „aki nincs ellenünk, az velünk van”, az a volt csendőrökre nem vonatkozott, nagy többségüket életük végéig figyeltették az állambiztonsági szervek.

A szeptember 12-én 17 órakor kezdődő könyvbemutatón Vincze Gáborral Gál József, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusza beszélget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: