Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Április 26. 12:12, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Korszakok és látásmódok a 150 éve született művész kiállításán

Korszakok és látásmódok a 150 éve született művész kiállításán

Kétszáznál is több Tornyai-alkotás a vasárnap nyíló tárlaton

Április 28-án, vasárnap délben nyílik meg Tornyai János gyűjteményes kiállítása a festőművész nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeumban. A még rendezés alatt álló nagyszabású tárlatot sajtóbejáráson mutatta be Miklós Péter múzeumigazgató és a tárlat kurátora, Nagy Imre művészettörténész a médiumok munkatársainak.

A Tornyai emlékév fontos eseményén a közgyűjtemény tíz időszaki kiállítótermében a százötven éve született művész több mint kétszáz alkotása kerül bemutatásra. Az év első hónapjaiban Tornyai életműve előtt tisztelegve a múzeum bemutatta az alkotó néprajzi gyűjtésének tárgyait, amelyek a közgyűjtemény néprajzi gyűjteményének alapjait adták, s az év további részében az intézmény kiadványokkal és konferenciával is emlékezik névadójára.
A vasárnap nyíló, Gyönyörködő lélekkel festeni címet viselő gyűjteményes kiállításon a festőművész különböző korszakait, formanyelvének, látásmódjának alakulását is követhetik a látogatók, s bár a tárlat főként a vásárhelyi múzeum anyagán alapul, mindemellett számos fővárosi és vidéki kiállítóhely Tornyai-művei is láthatóak lesznek.

A kiállítás egyfajta, nem szorosan vett időrendiséget követ. A Magyar Nemzeti Galériából érkeznek a tárlatra azok a Tornyai életpályájának elején készült, nagyméretű képek, amelyek számos díjat hoztak a művésznek, de a bemutatnak festményeket abból a 718 Tornyai-alkotásból, amelyek a művész özvegyének halálát követően, 1984-ben kerültek elő az egykori műteremlakás padlózatából.

A kiállítás kurátora elmondta: bár Tornyai pályája elején a magyar parasztság és az Alföld ikonikusnak tekinthető témáit festette, azonban később az Alföldet újfajta látásmóddal és színvilággal ábrázolta, majd ezt követően, a Baján és Szentendrén töltött évek alatt teljesedett ki színgazdag és rendkívül oldott festészete, amely új kategóriát nyitott a korabeli magyar festészetben.

A kiállítást április 28-án, vasárnap Miklós Péter múzeumigazgató köszöntőjét követően Keserü Katalin professzor, Széchenyi-díjas művészettörténész, a Károli Gáspár Református Egyetem egykori tanszékvezetője nyitja meg, a vernisszázs zenei közreműködője Suhanyecné Puskás Barbara gordonkaművész. A gyűjteményes kiállítást szeptember 15-ig kereshetik fel a látogatók a Dr. Rapcsák András úti kiállítóhelyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.