Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. December 25. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: Elek András

Két új kötettel bővült az Emlékpont Könyvek sorozat

Két új kötettel bővült az Emlékpont Könyvek sorozat

Az év végén megjelent az Emlékpont tudományos könyvsorozatának 15. és 16. száma.

Előbbiben Haág Zalán István történész az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó szegedi felsőoktatási mozgalmakat mutatja be, míg a Közelítések a modern magyar történelemhez című kötet a vásárhelyi közgyűjteményben 2019-ben megrendezett doktoranduszkonferencia előadásainak szerkesztett anyagát tartalmazza.

A Nemzeti Kulturális Alap Könyvkiadási Kollégiuma által támogatott Emlékpont Könyvek 15. az 1956-os forradalom szikráját jelentő Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) előzményeit, megalakulását és utóéletét tárja föl. A szegedi egyetemisták a kommunista diktatúra idején példátlan bátorsággal, elsőként hoztak létre egy alulról szervezett demokratikus mozgalmat, amelynek „nyitányán”, 1956. október 16-án mintegy ezer fő zsúfolódott össze a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában. Ezen az ülésen számos vásárhelyi fiatal is részt vett: nemcsak egyetemisták, hanem két bethlenes diák is, akik maguk is történelemformálók lettek, hiszen a Bethlen Gábor Gimnáziumban 1956. október 19-én tartott diákparlamenten már a szovjet csapatok kivonását is megfogalmazták. Haág Zalán István, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának mestertanára mintegy százoldalas könyve bemutatja a szegedi felsőoktatási intézményekben az ötvenes évek ifjúsági tömegszervezetének, a Dolgozó Ifjúság Szövetségének (DISZ) a megszűnési folyamatát, ezzel párhuzamosan a MEFESZ megszervezését és megalakulását (1956. október) majd a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) 1957-es kezdeti működését és kizárólagossá válását.

Az Emlékpont évről-évre helyet ad a doktorandusz hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciájának. (Az idei tanácskozást november elején rendezte meg a közgyűjtemény a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karával, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karával, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád-Csanád Megyei Levéltárával és a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályával közösen.) A 2019. júniusi ülés előadói az ország számos egyetemén készülnek/készültek a tudományos fokozat megszerzésére. Közülük tizenegy szerző foglalta össze legújabb kutatási eredményeit, változatos témákban az Emlékpont Könyvek 16. kötetében. A Közelítések a modern magyar történelemhez című könyv szerkesztését és lektorálását Zeman Ferenc levéltáros, a konferencia szervezője, Döbör András dékán, valamint Miklós Péter, a házigazda és a kiadó intézmény vezetője végezte. A tanulmánykötetet kézbe vevők többek között olvashatnak a tizennyolcaik századi vízrendezések térinformatikai tanulmányozásáról, a második világháború alatti magyar nyelvű angol rádiópropagandáról vagy Szeged-Tarjánváros létrejöttéről is.

Az Emlékpont Könyvek valamennyi kötete online is elérhető az Emlékpont honlapján:
https://emlekpont.hu/?page_id=812

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: