Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Január 28. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Keresik a kiskapukat a vasárnapi zárva tartás ellen

Keresik a kiskapukat a vasárnapi zárva tartás ellen

Tulajdonosként jegyeztetik be alkalmazottaikat azok a 200 négyzetméternél kisebb boltot üzemeltető cégek, amelyek vasárnaponként nyitva kívánnak maradni. Úgy gondolják, így mindennap kinyithatnak majd. A törvény lehetővé teszi, hogy azok a kisebb alapterületű üzletek nyitva maradjanak március 15. után is, amelyekben alkalmazott nélkül megoldható a vasárnapi működés.

Új társasági szerződéseket ír több olyan kereskedőcég, amely 200 négyzetméternél kisebb üzleteket működtet – tudta meg a Délmagyar.hu hírportál. Ezzel azt a kiskaput próbálják meg kihasználni, amelyet a vasárnapi zárva tartást elrendelő jogszabály hagyott számukra. A törvény lehetővé teszi, hogy azok a kisebb alapterületű üzletek nyitva maradjanak március 15. után is, amelyekben alkalmazott nélkül megoldható a vasárnapi működés. Ezekben az esetekben a tulajdonosnak kell a pult mögé állnia, vagy valamely családtagjának. A vállalkozók egy része úgy próbálja megtartani a hétnapos nyitva tartás rendjét, hogy csekély, jellemzően egyszázalékos tulajdonrésszel beveszik alkalmazottaikat a vállalkozásba, mert ezzel továbbra is lehetőségük lesz a vasárnapi árusításra.

A politikai pártok sem adják fel a törekvést, hogy gátat vessenek a hét utolsó napjára elrendelt zárva tartás bevezetésének. Tegnap a Demokratikus Koalíció azt közölte: az ország mind a 106 választókerületében, több száz helyszínen kezdenek aláírásgyűjtésbe a népszavazás kiírásáért, emellett petíciót is indítottak a törvény eltörléséért.

A vasárnapi zárva tartás várható hatásairól megoszlanak a vélemények. Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetsége nevében úgy vélekedik, 200–250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak és az általános forgalmi adó kiesése következtében. Úgy becsülte, hamarosan 25–50 ezer ember veszítheti el az állását.

A bevásárlóközpontok körében nincs egységes álláspont a március 15. után várható állapotokról. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint azok a plázák, amelyekben mozi, étterem is üzemel, várhatóan kinyitnak vasárnaponként a törvény életbelépése után is, mert csak idővel derülhet ki, megéri-e bezárt boltokkal együtt is üzemeltetni az üzletházakat. Az pedig már egyéni alku kérdése lesz, hogy a bérlők és a plázaüzemeltetők között miként oszlanak majd el a vasárnapi költségek, és például kénytelenek lesznek-e lenyelni az így keletkezett többletkiadásokat a hét végén is működő szolgáltatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során