Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Január 15. 19:33, vasárnap | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Katonai gépjárművek az utakon

Katonai gépjárművek az utakon

A Magyar Honvédség felhívja a figyelmet, hogy járművei a téli időjárás ellenére is folyamatosan közlekednek a közutakon.

A határvédelmi feladatok miatt a déli országrészben megnövekedett a katonai gép és harcjármű forgalom. A közlekedésben résztvevők az érintett területen gyakran találkozhatnak önállóan haladó, a határvédelmi feladatban résztvevő katonákat szállító járművekkel is.

A magyar honvédség speciális feladataiból adódóan ezek a járművek sokszor túlsúlyosak (közel 10 tonna), túlméretesek, több mint 20 személy szállítására alkalmasak, vagy speciális felépítménnyel rendelkeznek, amelyek korlátozhatják a kilátást, ezért megközelítésük fokozott óvatosságot követel. Ezen kívül a járművek nagy súlya miatt megnövekedik a fékútjuk is, amely egy személygépkocsihoz képest akár a kétszerese is lehet.


A járművek zárt katonai oszlopban is közlekednek, ami azt jelenti, hogy az oszlop elején és végén megkülönböztető jelzést használó gépjárművek vezetik fel, kísérik, zárják közre a járműveket. A zárt katonai oszlopba behajtani és azt megelőzni tilos (KRESZ 42§) és veszélyes, mert a szembejövő járműforgalom elől nem tud biztonságosan visszatérni a menetirány szerinti forgalmi sávjukba. A zárt katonai oszlopban közlekedő gépjárművek között nincs szükség az átlagos követési távolság betartására (KRESZ 27§2.pont), valamint a sebessége eltérő lehet (gyorsabb vagy lassabb) az adott útvonalon megengedett legnagyobb sebességtől.

A járműoszlop nem szakadhat szét, tehát mozgása egyszerre történik. Ennek érdekében útkereszteződésekben, le- és felhajtóknál, útakadályoknál, előzésnél, valamint szűk és beláthatatlan útkanyarulatoknál időszakos forgalomkorlátozásokra lehet számítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.