Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. December 21. 20:49, szerda | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Karácsonyi és év végi ünnepi forgalom a MÁV-Volán-csoport járatainál

Karácsonyi és év végi ünnepi forgalom a MÁV-Volán-csoport járatainál

Karácsonykor, majd szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat.

Indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról.

Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható. A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – a MÁV-START, Volánbusz, és a MÁV-HÉV – az ünnepekhez igazították a járatok közlekedési rendjét. A MÁV-START a december 22-től január 2-ig terjedő ünnepi időszakban a frekventált napokon az InterCity-k esetében az IC+ 1. osztályú és bisztró kocsi mellé a legforgalmasabb vonatokhoz még egy 1. osztályú kocsit kapcsol, továbbá a 2. osztályú vonatrészeket is megerősítik, járatonként 1-5 többlet kocsival közlekednek.

A december 22-től január 2-ig terjedő ünnepi időszakban a frekventált napokon a Budapest–Pécs, illetve Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest útvonalon közlekedő InterCity-k esetében az IC+ 1. osztályú és bisztró kocsi mellé a legforgalmasabb vonatokhoz még egy 1. osztályú kocsit kapcsolnak. A 2. osztályú vonatrészeket is megerősítik, járatonként 1-5 többlet kocsival közlekednek az InterCity vonatok a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest útvonalon, a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony, a Budapest–Szolnok–Békéscsaba, a Budapest–Pécs vonalon, továbbá a dél-balatoni vonalon a Balaton és a Tópart IC-k, a Budapest–Győr–Sopron, illetve a Szombathely közötti InterCity-k, valamint a Göcsej és a Bakony InterCity-k Zalaegerszeg és Szombathely felé. Szükség esetén a tervezetten felül további kocsikat állítanak forgalomba a lehetőségekhez képest, az utasforgalom függvényében.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt december 23-án 10 órától január 1-én éjfélig vehetik igénybe.

A MÁV-START vonatai karácsonykor és év végén, újévkor a következők szerint közlekednek:

• december 24-én a szombatra,

• december 25-én az ünnepnapra,

• december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint.

Év végén, szilveszterkor és jövő év elején sem változik a naptári naphoz képest a vasúti közlekedési rend, azaz 30-án pénteki, 31-én szombati, újév napján vasárnapi, január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

A budapesti elővárosi vonalak többségén feloldják a karácsony és újév között korábban alkalmazott közlekedési korlátozások jelentős részét, a személy- és gyorsított vonatok az ünnepi időszakra eső munkahéten is sűrű kiszolgálást biztosítanak.

  • Az esztergomi és a veresegyházi vonalon a megszokott munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.
  • A martonvásári Z30-as és a százhalombattai S40-es betétjáratok is közlekednek az utolsó munkahéten.
  • A Budapest–Vác–Szob vonalon a Nyugati pályaudvarról délután és este minden megszokott G70-es vonat jár és reggel a főváros felé is minden munkanapi vonat indul Szobról, illetve Vácról. Az S70-es váci vonatok december 24-én, 25-én és 26-án ritkábban, csak óránként indulnak.
  • A hatvani vonalon reggel a főváros irányába az év végi munkanapokon is a most bevezetett sűrű járatkövetést biztosítják.
  • A ceglédi vonalon év végén is félóránként indulnak a délutáni S50-es vonatok a Nyugati pályaudvarról.
  • A nagykátai vonalon reggel a főváros felé a megszokott munkanapi menetrend lesz érvényben, délután és este néhány elővárosi vonat kimarad a menetrendből.

Várhatóan sokan kelnek útra vonattal is, ezért érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket. Vasúti jegyváltáshoz az utasok 5 százalékos kedvezménnyel használhatják az automatákat, és 10 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban is. A megújult Elvirán már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (InterCity, railjet xpress) vonatokat.

Volánbusz

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik:december 21-én, szerdán munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 22-én tanítási szünetes munkanapon, 23-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Az elmúlt évekhez hasonlóan december 24-én, szenteste a szabadnapi menetrendnek megfelelően indulnak az autóbuszok. December 25-én és 26-án, karácsonykor munkaszüneti nap, illetve a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap beosztása szerint indulnak a buszok. December 24-én (szenteste) és karácsonytól újév napjáig számos járat nem közlekedik. A részletekért kérjük, figyeljék a kihelyezett tájékoztatókat és látogassanak el a Volánbusz honlapjára: https://www.volanbusz.hu/hu

December 27. és 30. között a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járművei, ezen belül kedden a hét első, pénteken a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára meghirdetett menetrend lesz érvényben. December 31-én, szilveszterkor szabadnapi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak a járatok.

Január 2. és 6. között szintén a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszjáratok. Január 7-én szabadnap, 8-án a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes. Január 9-én, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak. A helyközi közlekedés esetleges további korlátozásai megyei bontásban itt olvashatók.

Az áruházak december 24-én és 31-én módosult rend szerint tartanak nyitva, ünnepnapokon pedig zárva lesznek. Az áruházakat érintő autóbuszok közlekedése is módosul ezeken a napokon, a részletekről itt található információ.

Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A helyi járatok ünnepi közlekedési rendje itt érhető el.

Az ünnepi időszakban a Volánbusz pénztárainak nyitva tartása is változik, erről itt található információ.

Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos teljes és részletes tájékoztatás az alábbi linken található:https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/39829. A Volánbusz kéri utasait, hogy minden esetben előre tervezzék meg utazásukat awww.menetrendek.huoldalon vagy a mobilalkalmazásban.

A MÁV–Volán-csoport összehangolt, egységes működésének köszönhetően egyre több lehetőség áll rendelkezésre a jegyek és bérletek sorban állás nélküli, elektronikus úton történő megváltására. Az autóbuszjegyek és -bérletek továbbra is megvásárolhatók a Volánbuszpénztáraiban, jegykiadó automatáiban,partnereinél és postai partnereinél, valamint a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásbanés társalkalmazásaiban, egyes települések helyi díjtermékei pedig aMÁV mobilalkalmazásban, automatáibanés a vasútállomások jegypénztáraiban is elérhetők. A MÁV-START pénztáraiban megválthatók a helyközi övezetes autóbuszbérletek, illetve a helyközi övezetes jegyek 120 kilométerig, országszerte közel 300 helyszínen. Egyes térségek viszonylati helyközi bérletei a MÁV-START pénztárai mellett a vasúttársaság automatáiból is elérhetők.

MÁV-HÉV

December 22-én és 23-án a hév-járatok a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint közlekednek. December 24-én napközben a HÉV a szombati menetrend szerint jár. A H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV vonalán 16 óra után is biztosítják az utazási lehetőséget.

A december 31-éről január 1-jére virradó éjszakán valamennyi HÉV-vonalon biztosított az éjszakai eljutás.

A karácsonyi és év végi ünnepi menetrend itt tekinthető meg: https://www.mav-hev.hu/hu/hevvege2022

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni