Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. Augusztus 29. 11:42, csütörtök | Helyi
Forrás: Tossenberger Adél PR manager

Ingyen zenél itthon a Fesztiválzenekar

Ingyen zenél itthon a Fesztiválzenekar

Egy hangos amerikai turnésiker, majd egy koppenhágai és egy meranói fellépés után ingyenes koncertsorozattal nyitja a hazai szezont a Budapesti Fesztiválzenekar.

Érdemes átnézni a Közösségi Hetük programját, a BFZ kamaraformációi ugyanis szinte az ország bármely pontján felbukkanhatnak szeptember 3. és 10. között Mezőtúrtól Jászberényen át Szombathelyig. Hatvan muzsikus indul útnak, különösen fontos missziójuk, hogy ezen a héten a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórházban és a bicskei gyermekotthonban is játszanak majd.

A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai több mint öt éve járják az országot ingyenes közösségi koncertjeikkel, hogy azokat az embereket is megajándékozzák a zenével, akik betegek, messze élnek a fővárostól, nincs pénzük egy klasszikus zenei koncertre, vagy egyszerűen csak nem ismerik még ezt az élményt.

Ezúttal is három templomban játszanak majd Bachot autentikus barokk hangszereken: Budajenőn, Gyönkön és Jászberényben. Klezmer zenével, a rabbi történeteivel és flódnikóstolóval gazdagított Zsinagógakoncertjeik Mezőtúron, Szombathelyen és Tapolcán lesznek.

Most sem maradnak el a gyerekeknek megálmodott, történetmesélős Zenevár koncertek, ahol a fiatalok is becsatlakozhatnak a közös játékba. Ezen a héten a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórházban zenélnek Budapesten, illetve ellátogatnak a bicskei gyermekotthonba és Gyulajra, a Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott általános iskolába is.

Folytatódik az idősotthonokban elkezdett sorozat is: újabb tizenkét intézménybe látogatnak el a Fesztiválzenekar zenészei – köztük Devecserre, Kiskunhalasra és Monorra –, hogy ismerős, kedves dallamokkal színesítsék a lakók életét.

A zenekar az évadot a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztivállal folytatja szeptember 18. és 27. között, melynek középpontjában ezúttal az olasz kultúra áll. A programsorozat egyik szenzációja Fischer Iván legújabb operarendezése, Monteverdi La favola d’Orfeója, melyhez a karmester-rendező maga írt befejezést. A BFZ nagyzenekari koncertjén, ahol Fischer Iván együtt lép fel lányával, Nora Fischerrel, többek között az is kiderül, hogyan értelmezte újra Luciano Berio és Ottorino Respighi a régebbi korok zenéit.

Templomi koncertek pontos helyszínei és időpontjai itt!

Zsinagógakoncertek pontos helyszínei és időpontjai itt!

Zenevár koncertek pontos helyszínei és időpontjai itt!

Idősotthoni koncertek pontos helyszínei és időpontjai itt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.