Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Május 20. 14:24, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Idő formálta tájelemek

Idő formálta tájelemek

Vásárhelyi művészhallgató diplomakiállítása a Tornyai-múzeumban

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban állította össze Timescapes című diplomakiállítását a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kerámiatervezés szakos, végzős hallgatója, a vásárhelyi Nagy-György Ágnes. A járványhelyzet miatt nem látogatható tárlatot a sajtó munkatársai kedden ismerhették meg.

A művészeti egyetem hallgatói diplomakiállításaikat rendszerint az anyaintézményben rendezik meg, azonban a veszélyhelyzet miatt ebben a formában erre nem kerülhetett sor, mint ahogyan a képzés is távoktatással valósul meg. Nagy-György Ágnes néhány héttel ezelőtti megkeresésére a Tornyai János Múzeum kiállítóteret és az installációban szakmai segítséget biztosított a fiatal művész tárlatának megvalósításához. Erről Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze szólt a tárlat sajtóbemutatóján, rámutatva, hogy a fiatal művész kortárs szellemisége a vásárhelyi kerámiaművészet hagyományaihoz is kapcsolódik.

Nagy-György Ágnes kültéri és galériatérbe szánt plasztikáinak sorozatával a természet folyamatait és az idő perspektíváját komplex módon igyekszik megmutatni – a tárlatnak az angol time és landscape (idő és tájkép) szavakból alkotott címe is ezt jelzi –, amelyek a természetben, nagyrészt az ott található természetes anyagok felhasználásával készültek. Az alkotó hangsúlyozta, fontos számára az alkotás helyszínének kiválasztása is, amely a megvalósítás folyamatát inspirációval segíti.

A kiállítás nemcsak az egységes formai rendszerben elkészült alkotásokat mutatja be, de fotósorozatokon és videón is látható maga a folyamat is, amely során a műtárgy a művész tevékenysége és a természet hatásai nyomán formálódik. A fiatal alkotó arról is szólt, hogy a diplomavédését követően pályázatok segítségével szeretné folytatni munkáját és szívesen kapcsolódna be szülővárosa kortárs kerámiaművészeti törekvéseibe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: