Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 24. 15:59, szombat | Helyi
Forrás: Elek András-szervező

Hősök napi kerékpáros emléktúra Hódmezővásárhelyen

Hősök napi kerékpáros emléktúra Hódmezővásárhelyen

A háborúkban elhunyt hősi halottakra emlékezik május utolsó vasárnapján a Történelmi Vitézi Rend és a Trianon Társaság Hódmezővásárhelyen.

Május24-én, vasárnap 15 órára a hősi emlékhelyeket érintő kerékpártúra várják az emlékezőket a Kossuth térre, a Református Ótemplomhoz. Este hat órakorgyászmisét tartanak a Belvárosi Katolikus Templomban hősök emlékére.

Már a Nagy Háború - ahogy a kortársak nevezték az Első Világháborút - első évében határozatot fogadtak el Magyarország települései és társadalmi szervezetei, hogy "a hazáért elvérzett hősök emlékét megfelelő módon megörökítsék". A hősök emlékének megőrzése 1917-ben emelkedett törvényi erőre. A Történelmi Vitézi Rend és Trianon Társaság szervezésében mintegy tíz állomásból álló kerékpártúrán járják be a vásárhelyi hősi emlékhelyeket.

A biciklis emlékezőket vasárnap délután 15 órára várják a Református Ótemplomhoz, ahonnan a főtér Pásztor János emlékművének a város neves szobrászművésze külön megrendelés nélkül kifaragta és a városnak ajándékozta Városháza lépcsőházában látható Fahonvédját 1918-ban érintésével a Kincses temető hősi parcellája felé veszik az irányt. A református temető hősi nyughelyén a rendszerváltás idején helyezték el azt az obeliszksort, mely a háborúk halottainak a hadszínterek szerint állít emléket. A hősi sírokat az elmúlt években a Történelmi Vitézi Rend kezdeményezésére és hathatós közreműködésével állították helyre, és külön, egyesített emlékmű készült a vásárhelyi első világháborús valamennyi református hősi halottjának is. A katolikus temető hősi parcellája hasonlóan lett rendbe hozva (az első háborúban, illetve annak következtében elhunyt valamennyi katonára szintén emlékoszlop hívja fel a figyelmet); a mai napon a parcella 112 sírja közül kilencvennek a fejfáját avatják újra. A kerékpárosok a susáni templomkertjében a II. világháború áldozatainak emléket állító sírkőnél helyeznek el virágot, majd az újvárosi, a Szent István és a Református Újtemplom falán lévő emléktábláknál állnak meg.

A biciklis emlékmenet 18 órára fut be a Belvárosi Katolikus templomhoz, ahol Németh László esperes mutat be gyászistentisztelet a magyar hősök emlékére május utolsó vasárnapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.