Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Január 13. 18:34, szerda | Helyi
Forrás: Horváth Gábor hadnagy

Hősiesen helytállók iránti tisztelet

Hősiesen helytállók iránti tisztelet

Ez az érzés járt át mindenkit, aki részt vett a Hódmezővásárhelyen megtartott két napos rendezvény sorozaton, ahol felidézték a Don-kanyar hőseinek hetvenhárom évvel ezelőtti helytállását.

Január 11-én a megemlékezés rendhagyó módon gyászmisével kezdődött, melyet a hősi halált halt katonák emlékére celebrált dr. Alácsi Ervin János őrnagy tábori lelkész a Hódmezővásárhelyi Szent Háromság templomban.

Az est hangulatát emelte az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar rézfúvós kvintettje.

Január 12-én Triznya Arnold történész, katonai hagyományőrző tartott interaktív történelem órát „Tévhitek és valóság a 2. Magyar Hadsereg harcairól a Don-kanyarnál” címmel. Az érdeklődők megismerhették a téli hadműveletek részleteit, valamint betekintést nyerhettek a katonák korabeli fegyver- és egyenruha viseletébe.

A II. Világháborús emlékműnél folytatódott a megemlékezés, ahol a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai adtak elő emlékműsort „Valahol Oroszországban” címmel a 2. Magyar Hadsereg 1943. évi doni hadműveleteire és hősi halottaira emlékezve, a Don-kanyar poklát megjárt honvédek visszaemlékezéseiből.

Az eseménysorozat zárásaként Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat vezetése mellett Drót László ezredes a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese is koszorút helyezett el, mely nemcsak a 113 soha vissza nem tért Hódmezővásárhelyi katona, hanem a 207.500 frontra kivonuló magyar hős előtt is főhajtás volt.

Fotó: Szabados Szilveszter főtörzsőrmester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.