Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Április 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Horgászati idénynyitó a Balatonon

Horgászati idénynyitó a Balatonon

Fellendülhet a horgászturizmus a héten elfogadott törvénymódosítás eredményeként, amely 2016-tól megszünteti a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizeken - hangzott el horgászati idénynyitó sajtótájékoztatón csütörtökön, a balatonlellei mólón.

Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár szerint a halászati tilalom nem érinti a piacot kiszolgáló haltermelési egységeket, halastavakat.
Az MTI kérdésére kifejtette, hogy a Balatonon már régóta nem folyt kereskedelmi célú halászat. A 2013 év végén leállított ökológiai célú halászattal kapcsolatban annyit mondott, jelenleg folynak a kutatások azzal kapcsolatban, szükséges-e a beindítása. Amennyiben igen, akkor ismét elrendelik, főként a busa eltávolítása érdekében.
Beszélt arról is, hogy a Balaton vízgyűjtőjén lévő tógazdasági háttér jogi viszonyainak rendezése lehetőséget teremt majd a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek (BHN) ahhoz, hogy ne csak a balatoni haltelepítésekhez szükséges halakat tenyésszék, hanem a piacra is kerüljön az itt előállított balatoni halból.
Szári Zsolt, a BHN vezérigazgatója arról számolt be, hogy tavaly a társaság 820 millió forintos árbevétel mellett 128 millió forintos eredményt ért el. A horgászjegyek értékesítéséből 550 millió forint bevétele származott, ami a korábbi évhez képest 37 millió forintos emelkedés. Mivel a területi engedélyek ára nem nőtt, ez a horgászok számának növekedését bizonyítja - jegyezte meg. A társaságnak közel 200 millió forintos árbevétele származott az angolnaértékesítésből.
Beszámolt arról, hogy a BHN az idei tervnek megfelelően eddig 37 tonna pontyot telepített a Balatonba, továbbá 1500 kilogramm két- és háromnyaras compót engedtek a vízbe több helyszínről. Hamarosan megkezdődik 250 ezer darab saját nevelésű kiscsuka kihelyezése. A hátralévő pontytelepítések zömét az őszre időzítik.
Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke arról beszélt, hogy 2015-ben sok természetes víz kezelői joga lejár, és a horgászok nagyon készülnek arra, hogy pályázzanak ezekre a jogokra. A héten elfogadott halászati tilalomnak nagyon örül a horgásztársadalom, "komoly társadalmi igény" van a horgászatra - fogalmazott. Az elnök beszámolt arról is, hogy a MOHOSZ kezdeményezte a nemzetgazdasági tárcánál, hogy a horgászszervezetek visszaigényelhessék az áfát, illetve, hogy az étkezési célú halértékesítésnél csökkentsék a hal árának áfáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.