Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Június 11. 11:37, kedd | Helyi
Forrás: Nyulas Szabolcs, Fotó: Hegyi Péter hadnagy

Három nemzet lövészei gyakorlatoztak együtt

Három nemzet lövészei gyakorlatoztak együtt

Véget ért a Neighbours 2019 nemzetközi gyakorlat, amit a szerbiai Oresac lőtéren rendeztek meg június 3. és 6. között.

A magyar, szerb és amerikai lövészek részvételével megtartott kiképzést Vadász Péter alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának parancsnoka mutatta be lapunknak.

Az alezredes - aki egyben a gyakorlat vezetőhelyettese volt - elmondta, a Szomszédok elnevezésű kiképzést rendszeresen, minden évben megrendezik váltakozó helyszínnel, Szerbiában és Magyarországon. A célja, hogy a szerb és a magyar katonák a közös missziós feladatok megkezdése előtt összeszokjanak, megosszák egymással saját tapasztalataikat, megismerjék egymás eszközeit, eljárásait. A szerb hadseregtől az 1. Szárazföldi Dandár 11. Lövészzászlóalja érkezett a gyakorlatra, míg az Egyesült Államokból az Ohiói Nemzeti Gárda katonái szerepeltek.

Mivel nagy hangsúlyt kapott a közös missziós felkészülés, a programot úgy alakították ki, hogy megfeleljen a tipikus békefenntartói feladatnak: volt járőrözés, ellenőrző-áteresztő pont üzemeltetése, merénylet megakadályozása, támadás elhárítás és éleslövészet is. „Katonáinknak egy elképzelt pufferzónában kellett dolgozniuk, s többek között az is cél volt, hogy felszámoljanak egy diverzáns erőt” – mondta a parancsnok, hozzátéve, az éleslövészetet megelőzte egy lőgyakorlat is.

Az egyes szakaszokat úgy alakították ki, hogy vegyesen szerepeljenek benne a három nemzet katonái, s figyeltek arra is, hogy az egységeket más-más nemzetiségű parancsnokok vezessék. „A katonák számára élményt jelent, hogy láthatják, miként dolgoznak a külföldi kollégáik. Mivel sokuk már szolgált együtt valamilyen misszióban, ilyenkor kicserélik a tapasztalataikat, s fegyverbarátságok is köttetnek” – fogalmazott az alezredes. Az ilyen típusú rendezvények arra is kiváló lehetőséget biztosítanak, hogy a katonák gyakorolják az angol munkanyelvet, ami a külföldi műveletekhez elengedhetetlen.

A parancsnok kitért arra is, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a magyar katonák idén már az új gyakorlóruhájukban, illetve felszerelésükkel érkeztek a gyakorlatra. „Bátran állíthatom, nagyon szépen mutatnak a katonáink az egységes felszerelésben, s a külföldi katonák érdeklődésüket, illetve elismerésüket fejezték ki” – mondta Vadász Péter alezredes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni