Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. November 01. 19:16, kedd | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Forradalmi relikviákkal ismerkedtek a diákok az Emlékpontban

Forradalmi relikviákkal ismerkedtek a diákok az Emlékpontban

A Szent István Általános Iskola nyolcadikosai számára tartott tárlatvezetést pénteken Miklós Péter, az Emlékpont intézmény vezetője.

A diákok az Emlékpont galériájában látható, Összefogás a szabadságért. 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen című kiállítás részleteivel ismerkedtek meg.

A kiállítás harminc tablója mutatja be a forradalomhoz vezető utat, a forradalom eseményeit és a megtorlás időszakát fotókkal és dokumentumokkal illusztrálva. Az intézményvezető felhívta a diákok figyelmét a korabeli vásárhelyi fotókra, amelyek között láthatók a rendőrség által a Hal téren – a mai Hősök terén – készített fe6lvételek, amelyeken jól láthatók a résztvevők is, s amelyek alapján a forradalom leverését követően a karhatalom azonosította a megmozduláson jelen volt vásárhelyieket.

A tárlókban látható kitüntetésekkel azokat jutalmazta a hatalom, akik segítettek a forradalom utáni megtorlásokban. Ezek kapcsán Miklós Péter bemutatott az iskolásoknak egy oklevelet, amelyen Kádár János aláírása is szerepel.

A szegedi gyűjtő, Szanka József kollekciójából látható tárgyak is részét képezik a kiállítás installációjának, amelyek az utcai harcok hangulatát igyekeznek megidézni. A diákok érdeklődő kérdése az intézményvezető elmesélte annak a Kossuth-címeres magyar zászlónak a történetét, amely 1940. szeptember 6-án Nagyváradon az oda bevonuló magyar csapatokat köszöntötte, majd sokáig rejtegették, míg 1956-ban a forradalom idején vette ismét elő annak tulajdonosa, a főváros nyolcadik kerületben köszöntve vele a remélt szabadságot.

Az Emlékpont még a téliszünet megkezdése előtt hasonló tárlatvezetésre invitálja a tanintézmények diákjait, hogy részletesen megismerhessék a hatvan évvel ezelőtti eseményeket és azok relikviáit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.