Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Január 29. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Forintosítás: Így használja fel a nyereséget az MNB

Forintosítás: Így használja fel a nyereséget az MNB

A devizahitelek forintosítása nyomán a jegybanknak mintegy 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, ebből 100 milliárd forintot a jövő éveket terhelő esetleges veszteségekre fordít, a fennmaradó összeggel a tervek szerint az eredménytartalékot emeli meg - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB válaszában kitér arra: a jegybanktörvény pontosan meghatározza a Magyar Nemzeti Bank feladatait, ezen belül egyértelműen szabályozza a jegybank kapcsolatát az államháztartással. 'A jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet a jegybank közösségi célokra fordít, s amelyből közösségi vagyont épít' - közölték. Kitérnek arra, hogy a jogszabály alapján a jegybank tárgyévi eredménye az eredménytartalék növelésére, a kiegyenlítési tartalékok negatív összegével kapcsolatos esetleges állami feltöltési kötelezettség ellentételezésére és osztalékfizetésre egyaránt felhasználható.

A jegybanki függetlenségből következően a tárgyévi eredmény felhasználásáról az Európai Központi Bank (EKB) előírásának megfelelően az MNB igazgatósága dönt.

A monetáris finanszírozás tilalmára tekintettel az osztalékfizetésen kívül a jegybanknak nincs jogszerű lehetősége állami feladatok közvetlen finanszírozására, illetőleg a központi kormányzati szervek, regionális vagy helyi közigazgatási szervek részére hitel nyújtására, továbbá ezektől közvetlenül adósság-finanszírozó instrumentumokat vásárolni - hívta fel a figyelmet az MNB.

A válaszban jelezték azt is, hogy az MNB potenciális osztalékfizetése költségvetési felhasználásának lehetőségét jelentősen korlátozza a jegybanki eredmény költségvetési elszámolásával kapcsolatos európai uniós előírások aszimmetriája. Eszerint ugyanis míg a realizált árfolyameredményből származó osztalék befizetése nem csökkentené az eredményszemléletű költségvetési hiányt, addig, ha a jegybank a jövőben veszteséges lenne - és azt nem fedezné az eredménytartalék - , akkor a költségvetésnek térítési kötelezettsége keletkezne, ami viszont a költségvetési hiány emelkedésével járna együtt.

Az MNB ezért az elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül mindent megtesz annak érdekében, hogy a következő években esetleg jegybanki veszteségre ne kelljen költségvetési forrásokat fordítani, erre szolgál például az, hogy a jegybank 2014-es eredményének jelentős részét a későbbi évek esetleges veszteségének fedezésére szolgáló eredménytartalékba helyezi - közölte a jegybank.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során