Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. December 17. 19:03, csütörtök | Belföld
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Félhavi alapbérüknek megfelelő kifizetést kapnak a vasutasok karácsony előtt

Félhavi alapbérüknek megfelelő kifizetést kapnak a vasutasok karácsony előtt

A MÁV-csoport vezetése egyoldalú munkáltatói kötelezettségvállalás formájában döntött a vasutasokat érintő bérintézkedésről.

A vasúttársaság a már folyósított havibéren túlmenően még félhavi alapbért utal át karácsony előtt a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére.

Mivel a szakszervezetek nem fogadták el a MÁV által javasolt megállapodást, ezért a vezetőség – átérezve a vasutasok felé fennálló felelősségét – egyoldalúan határozott a bérintézkedés végrehajtásáról.

A MÁV-csoport menedzsmentje 2015 novemberében egyeztetést kezdett a MÁV Zrt.-nél, illetve a konszolidált leányvállalatoknál kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetekkel a 2016-ra vonatkozó bérintézkedésekről.

A munkáltatói oldal a tárgyalások során végső ajánlataként a következőket terjesztette a szakszervezetek elé, amelyről a vasúttársaság a tulajdonos Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is tájékoztatta: A nem vezetői munkakörökben az alapbér 50 százalékát kitevő egyszeri kifizetés 2015 decemberében. Emellett 2016. január 1-jétől az érdekképviseletekkel közösen meghatározott stratégiailag kiemelt munkakörökben dolgozó, a prémiumrendszer hatálya alá nem tartozó munkavállalók az alapbérük összegének 0,5 %-át kitevő differenciált béremelést kapnak a munkavállalók jövedelmi helyzetének javítása, a fluktuáció csökkentése, a munkaerő-állomány megtartása, egyes szakmákban a létszámhiány megszüntetése érdekében. Továbbá 2016. január 1-től a jelenlegi 2 százalékon felül az alapbér további 0,5 %-ának megfelelő mértékű nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést biztosít a vasútvállalat.

A munkáltató az ajánlatát 2015. december 15-éig tartotta fenn, eddig azonban az érintett szakszervezetekkel –Vasutasok Szakszervezete, Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás, Mozdonyvezetők Szakszervezete, Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete – a megállapodás nem jött létre. A szakszervezetek ugyanis az ajánlatot december 7-én elutasították és ezt az elhatározásukat később sem változtatták meg.
Mindezek ellenére, átérezve a munkavállalók felé is fennálló felelősséget, a MÁV-csoport munkáltatói oldalának a kollektív erejű megállapodás hiányában is cselekednie kellett. A munkáltatói oldal a rendelkezésre álló források alapján – a szükséges gazdasági elemzéseket követően – úgy döntött, hogy az egyszeri kifizetést még a karácsonyi ünnepek előtt egyoldalú kötelezettségvállalással végrehajtja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;