Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Szeptember 06. 15:23, szerda | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Endre Béla kiállítás Hódmezővásárhelyen

Endre Béla kiállítás Hódmezővásárhelyen

A festőművész halálának 90. évfordulója alkalmából nyílik januárban gyűjteményes kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Endre Béla
(Szeged, 1870. november 19. – Mártély, 1928. augusztus 12.)

A szegedi születésű, az 1910-es évek elején végleg Hódmezővásárhelyen letelepedő Endre Béla (1870-1928) festő- és iparművész, az alföldi festészet egyik méltatlanul mellőzött alakja, Munkássága, alkotói tevékenysége 1928-ban bekövetkezett haláláig Hódmezővásárhelyhez és Mártélyhoz kötődött. Művelt, értelmiségi család sarjaként előbb mérnöknek készült, de végül a művészpályára adta fejét. Ebben a döntésében meghatározó volt az 1895 és 1897 között Rómában töltött idő, amikor az Accademia d i R affaelon végezte művészeti tanulmányait. 1898 és 1900 között Párizsban, a Julian Akadémián képezte magát tovább. Oly sok pályatársához hasonlóan az ő munkássága is a Munkácsy-tradíció jegyében indult, de életművének korai időszakában (1903–1905) született életképi kompozíción túllépve a Vásárhely környéki tanyákban, a Tisza menti fűzesekben, paraszti és polgári szobabelsőkben találta meg egyéni piktúrájának motívumait és alakította ki e témákhoz illő festésmódját és színvilágát.

FELHÍVÁS

A Tornyai János Múzeum várja azon magánszemélyek, vállalkozások, intézmények jelentkezését, akik tulajdonában Endre Béla (1870) műalkotások, vagy egyéb dokumentumok vannak, illetve tudnak az Endre Béla hagyaték hollétéről. Célunk, hogy minél teljesebb képet adjunk az alföldi festészet kiemlkedő, de méltatlanul kevéssé emlegetett alakjának munkásságáról, és azt a nagyközönség számára a 2018 januárjában nyíló kiállításon, illetve az Endre Béla kiadványunkban bemutassuk. Ezen műveket előbbi esetén a tárlat időtartamára, utóbbinál fotózás céljára kérnénk kölcsön.

Jelentkezni személyesen a Tornyai János Múzeum pénztárában (Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András út 16-18.) vagy telefonon +36 62 242 224-es számon, illetve azhttp://endreb-kialltas@tjm.hu e-mail címen lehet.

Kérjük, hogy amennyiben lehetséges, a műtárgyakról és dokumentumokról digitális felvételt készítenek róla és azt a fenti e-mail címre küldjék el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.