Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Szeptember 05. 11:28, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig. Hadifogoly magyarok a nagy háborúban

Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig. Hadifogoly magyarok a nagy háborúban

Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig. Hadifogoly magyarok a nagy háborúban című nemzetközi multimédiás kiállítás nyílik az Emlékpontban.

Köszöntőt mond:

Lázár János országgyűlési képviselő és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke

A kiállítást megnyitja: Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A tárlatot bemutatja: Major Anita, a kiállítás kurátora

A kiállítás fővédnöke: Áder János Magyarország köztársasági elnöke

Az alkotók így fogalmaztak a kiállításról:

A nagy háború nyugtalanító problémáinak egyik legdrámaibb, legtöbbeket érintő fejezete a hadifogságé. Elfogott katonáinkat gyakran gyanakvás, sokszor a gyávaság, szélsőséges esetben a hazaárulás vádja vette körül. A gyors és fájdalommentes háborút vizionáló felek egyike sem tudott mit kezdeni a hihetetlen tömegben fogságba került katonák elhelyezésének és életben tartásának logisztikai, higiéniai, politikai és sok más vetületű kérdéskörével. A számok mellett legalább annyira sokkolók a földrajzi tények: Szibéria, Szardínia mellett szinte az összes földrészre került magyar katonarab: Perzsiába, Afganisztánba, Japánba, Ausztráliába, Brazíliába, Kanadába és Mexikóba… S a nagy háború hadifogsága nem „csupán” a hadifogoly-történelem egyik kiemelt szakasza volt, hanem valójában nyitánya a „táborok évszázadának”. Az ilyen léptékű táborvilág – a tömegek elszigetelésével, identitásuk felfüggesztésével, kényszermunkáltatásukkal, helyenként tudatos megsemmisítésükkel – megelőlegezte a második világháború iparosított lágerbirodalmát, amelyben már etnikai és politikai alapon szervezték meg tömegek elpusztítását. Kiállításunkon nem kívánjuk enciklopédikus ismereteit nyújtani a nagy háború hadifogolytáborainak. Inkább emberi arcokhoz, sorsokhoz közelebb hajolni, arra kérve látogatóinkat, hallgassák meg a soha el nem mondott, soha ki nem beszélt történeteket. Hogy a foglyok mindennapi életével, túlélési stratégiáival, tömeges és névtelen eltűnésével szembesülve megmutathassuk azt a világot, ahonnan sok ezer hadifogolynak soha nem volt visszatérés – sem a családjába, sem a hazájába, sem a történelembe. Mert úgy véljük, a nagy háború szürke rabja is „hős halott”. Neki kívánunk emléket állítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.