Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Szeptember 07. 11:46, péntek | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Elfeledett életek

Elfeledett életek

Magyar hadifogolytörténetek az Emlékpontban

Szeptember 7-én, pénteken délután öt órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig. Hadifogoly magyarok a nagy háborúban című nemzetközi multimédiás kiállítás, amelyet a még rendezés alatt álló galériában mutatott be Margittai Gábor történész, a tárlat társkurátora.

– Úgy éreztük, hogy az első világháború hadifoglyairól nagyon kevés szó esik – indokolta a kiállítás létrehozását Margittai Gábor, hangsúlyozva, céljuk az volt, hogy ne csak átfogó képet adjanak a hadifogságról, hanem egyéni sorosokon keresztül láttassák, milyen szenvedéseket kellett megélniük a hadifoglyoknak.
Az Antakrtiszon kívül nem volt olyan földrész, ahová ne kerültek volna magyar katonák, Mexikóba, Brazíliába és Afganisztánba is vetett a sors hadifoglyokat, akik közül a legtöbben – a kiállítás alcímének megfelelően – Szibériába és Olaszországba kerültek.

Az első világháborúban harcolt katonák közül szokás megemlékezni az életüket vesztett, vagy megsebesült honvédekről, de siratnunk kell azokat is, akik nemcsak az emlékezetpolitikai dimenzióból hullottak ki, de sokszor a saját családjuk emlékezetéből is. Ugyanis sok katona bár túlélte a háborút, egész életére Szibériában ragadt, s azok közül, akik hazatértek, sokan életútjuk és karrierjük megtörésével szembesülhettek, így például számos hazatért művész nem érvényesülhetett alkotói területén, nem kapott lehetőséget tehetsége kibontakoztatására.

A kiállítás kurátorai, Margittai Gábor és felesége, Major Anita igyekeztek minden korosztályt megszólítani, ennek jegyében multimédiás tárlatot állítottak össze, amelyben megtalálhatók a fronton használt eszközök mellett a lőszerekből készített művészeti tárgyak és festmények is, s a galéria termináljain láthatók és meghallgathatók a hadifogságot túlélt egykori hadifoglyok leszármazottaival készített interjúk is.

A péntek délutáni kiállításmegnyitón köszöntőt mond Lázár János országgyűlési képviselő és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, a tárlatot Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg. A kiállítást Major Anita, a kiállítás kurátora mutatja be, míg a tárlat társkurátora, Margittai Gábor író a helyszínen dedikálja könyveit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a