Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Január 27. 09:57, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Egymással kommunikáló és egymásnak ihletet adó közösség kiállítása

Egymással kommunikáló és egymásnak ihletet adó közösség kiállítása

Mártélyon született alkotások az Alföldi Galériában

Január 25-én, szombaton 15 órakor nyílt meg az Alföldi Galériában a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor tavalyi táborának beszámoló kiállítása, amelyet a sajtó munkatársai még a rendezés alatt ismerhettek meg. A tárlaton több mint negyven alkotó mintegy hetven műve szerepel.


– A Tornyai János Múzeumnak fontos, hogy a Vásárhelyhez, a vásárhelyi tájhoz kötődő alkotók, akik közül sokan nyaranta a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótóborban közös alkotásra gyűlnek össze, megmutathassák műveiket a helyi közönségnek – fogalmazott Miklós Péter múzeumigazgató a sajtóbejáráson, hozzátéve, hogy emiatt kerül sor immár második éve a szabadiskola téli tárlatai hagyományának felelevenítésére. Mint elmondta, Mucsi Zoltán nemcsak szervezi az alkotótábort, hanem ott egymással kommunikáló és egymásnak ihletet adó közösséget működtet a sok évtizedes múltra építve.

2019. július végén és augusztus elején két héten át folyt a munka a mártélyi alkotótáborban, amely végén szakmai zsűri válogatta ki a most megnyíló tárlatra javasolt képeket, amelyeket a két kurátor, Mucsi Zoltán és Képiró Ágnes, a Tornyai-múzeum művészettörténésze formált kiállítássá. A művek többségének témája – fogalmazott Képiró Ágnes – a mártélyi táj, azonban jelen vannak a táborban az absztrakt kifejezésmódot alkalmazó alkotók művei is. A rendezés során nem választották szét a professzionális művészek, művésztanárok és az amatőr alkotók műveit, a tárlat ritmusát a tematika határozza meg.

A kiállító művészek között szerepel két Munkácsy-díjas művész, a tárlatot megnyitó Hézső Ferenc, valamint – Verebes György; képzőművészeti tevékenységet folytató művésztanárok, Mucsi Zoltán, Bányai Béla, Bozsér Zsolt és Zoltai Attila, de a Vásárhelyi Őszi Tárlatok olyan rendszeres kiállító is, mint D. Nagy Tímea, Donka Gergely és Vidovits Iván.


– A táborba az egész országból, időnként a határon túlról is érkeznek alkotók, akik nyaranta megtöltik a művészeti tevékenységre rendelkezésre álló területet – tette hozzá az alkotótábort irányító Mucsi Zoltán, aki fontosnak tartja, hogy az itt születő művek a kifejezésmódok skálájának minél szélesebb spektrumát öleljék fel.
Szombaton a február 16-ig látogatható tárlatot, Márki-Zay Péter polgármester köszöntőjét követően, Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész nyitja meg, a vernisszázs zenei közreműködői Varga Erik és Vidovits Iván lesznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.