Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Március 13. 14:01, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Drágul a hús, a pénztárcánkhoz igazítjuk a napi menüt

Drágul a hús, a pénztárcánkhoz igazítjuk a napi menüt

Egyre többet hallani arról, hogy a csirkemellért várhatóan 50, míg a combért kilónként 20-30 forinttal fizethetünk többet hamarosan.

Májusig újabb emelés várható, így a csirkemell nagyjából 100, a comb pedig 60 forinttal lesz drágább az év elejéhez képest. A Baromfi Terméktanács közlése szerint a csirkehús drágulásának oka az egyre emelkedő üzemanyagár, a munkabérek kényszerű növelése, a három hónap alatt drasztikusan drágább takarmány, valamint a nagy hideg miatti plusz energiafelhasználás.

Az egyik gyulai húsbolt alkalmazottja azt mondta a Békés Megyei Hírlapnak, hogy az olcsóbb áruk a legkelendőbbek, így például a far-hát, de azért a szárnyat, a combot is viszik. Aki megteheti, csirkemellfilét vásárol. Sebestyén Antal békéscsabai hentes elmondta, korábban az üzletbe belépők a húsokat szemrevételezték, manapság előbb inkább az árlistát. Náluk is az akciós termékek iránt a legnagyobb a kereslet. Sok esetben a háziasszony nem otthon találja ki, hogy mit főz vagy süt, hanem a boltban talált olcsóbb húshoz igazítja a menüt. Vannak, akiknél számít, hogy honnan származik a hús, és a magyart részesítik előnyben. Nem mintha külföldön nem értenének a jószágtartáshoz, a húselőállításhoz, de nem tudni, hogy mennyit utaztatták az adott árut, illetve mennyire friss.

A disznóhúsnál is tartják még az árakat, de a drágulás itt is csak idő kérdése. Az élősertés kilója áfával már az 500 forintot közelíti, a megyénkbeli hentesek vadásszák üzleteikbe a nagysúlyú háztáji disznókat, de nemigen találnak. Kínkeservesen jutunk nagysúlyú sertéshez, leálltak a háztáji tartással az emberek – ezt mondta Varga Géza, a békéscsaba-mezőmegyeri vágóhíd tulajdonosa. Régen minden második ház óljaiban ott röfögött vagy tíz hízó, most minden tizedikben akad esetleg egy, az is saját részre. Ezt erősítette meg a húsboltokat működtető Ottlakán György is. Régebben fizetéskiegészítésre is jó volt a sertéstartás, manapság viszont a magas költségek, főként a takarmányár miatt inkább viszi, mint hozza a pénzt a hizlalás. Aki tart disznót, az is jellemzően egy-két darabot magának, a családnak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során