Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Április 12. 11:13, péntek | Helyi
Forrás: Búz Csaba főhadnagy

Dancon March Koszovóban

Dancon March Koszovóban

A koszovói műveleti területen tartózkodó magyar katonák is részt vettek az április elején megtartott „Dancon March” elnevezésű menetgyakorlaton.

A Dancon March-ot, azaz a dán menetet először 1972-ben rendezték meg Cipruson a dán hadsereg katonái. A hegyek között kijelölt 25 kilométeres távot akkor hat óra alatt kellett teljesíteni. Azóta a Dancon March-ot minden olyan műveleti területen - például Cipruson, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Irakban és Afganisztánban - megszervezik, ahol dán katonák is szolgálatot teljesítenek. Koszovóban először 1999 augusztusában rendezték meg.

Az április elején megtartott menetgyakorlatra a KFOR-ban szolgáló nemzetek mellett a Koszovói Biztonsági Erők, a koszovói rendőrség, valamint az EULEX misszió rendőr és civil dolgozói is jelentkezhettek. A közel 400 induló között több mint hetven magyar katona is részt vett a nem mindennapi erőpróbán.

A nemzetek összefogását jól mutatja, hogy az MH KFOR Kontingens 20. váltásának katonái a rendezvény lebonyolításában is aktívan részt vettek, hiszen egészségügyi ellátó pontot és biztosítópontokat is üzemeltettek. A Novo Seló-i táborból induló és a környező dombokon végighaladó több mint 25 kilométeres távot az egyéni fegyver, illetve védőfelszerelésen felül legalább tíz kilogrammos többlet súllyal kellett teljesíteni egyenruhában és bakancsban. A kijelölt útvonalat - a megadott szintidőn belül - sikeresen teljesítők emlékérmet és oklevelet kaptak.

A menetre a jelentkezés önkéntes alapon történt, a szervezők a nevezési díjakból megmaradt összeggel a dán veteránokat és családjaikat támogatják.

Fotó: Szűcs Sándor tizedes és a szerző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni